"Am sustinut intotdeauna ca, ceea ce mi se pare absolut aiurea, este faptul ca, initierea acestui proiect de lege (260/2008 cu privire la infiintarea PAID - n.r.) a plecat strict de la ideea de protectie sociala. Ce a iesit in final, este doar un soi de struto-camila, pentru ca PAID este o societate privata!", a apreciat Cristian Constantinescu, unul dintre cei mai mari specialisti in asigurari din Romania, in cadrul FIAR.

"Nu este un secret pentru nimeni pozitia mea privind aceasta lege si ca am fost total impotriva. Ori, nu stiu un exemplu in aceasta lume unde intr-un stat se face protectie sociala cu capital privat. Protectia sociala este din punctul meu de vedere un atribut exclusiv al statului. In ceea ce priveste sanctiunile, iarasi sunt anumite elemente aiurea. Cum sa sanctionezi pe cineva care nu vrea sa-si asigure proprietatea si pe care, de fapt, nu prea are bani sa o asigure sau pe care ar trebui s-o plateasca vanzandu-si casa. Discutam de acea patura sociala pentru care 20 de euro par o gramada de bani, sau chiar 10 in mediul rural", a declarat Cristian Constantinescu (foto).

Fostul CEO Allianz-Tiriac Asigurari, care a construit cu banii fostului tenismen Ion Tiriac cea mai mare firma de asigurari romaneasca in anii '90, a adaugat ca, initial, in proiectul Legii 260/2008 privind asigurarile obligatorii de locuinta si infiintarea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), exista o prevedere prin care pentru o anumita patura sociala considerata ca defavorizata, urma ca prima de asigurare sa fie platita de comunitatea legala.

"De ce s-a renuntat la aceasta prevedere? Acum nu mai exista, plus ca niciodata nu s-a stabilit care ar fi fost plafonul, venitul de membru de familie pentru categaria respectiva. Aceasta prevedere ar fi generat automat peste 1,5 milioane de polite obligatorii", a spus Cristian Constantinescu.

Protectia sociala cu capital privat

Odata cu 27 iulie 2013, politele facultative de locuinte s-au emis obligatoriu cu fransiza PAD - pentru riscurile de catastrofa, doar excedent peste suma asigurata de 20.000 sau 10.000 euro. Dar, aceasta fransiza PAD a generat in 2014 scaderi semnificative pentru asigurarile facultative, de minus 35% in prime brute subscrise si de minus 29% ca numar polite - aproximativ 717.000.

Concomitent, a avut loc o crestere in asigurari obligatorii, aproximativ egala in numar de polite - 755.000, dar semnificativ mai mici in prime brute subscrise. Astfel, la nivel de piata de asigurari de locuinte (facultativ, plus obligatoriu) a existat o pierdere de prime de 140 milioane lei, potrivit datelor UNSAR.

Anul trecut PAID a incasat prime brute subscrise pe baza politelor obligatorii de locuinte (PAD) in valoarea de 111,3 milioane de lei ( in crestere cu 52 milioane de lei comparativ cu 2013), in timp ce asiguratorii UNSAR care vand polite facultative de locuinte au incasat pe acest segment 357,4 milioane de lei din prime (cu 191 milioane de lei mai putin fata de 2013). Per total piata, insa, valoarea subscrierilor pentru asigurari de locuinte (obligatorii si facultative) a scazut cu 140 milioane lei, la 468 milioane lei.

Potrivit ASF, asigurarile obligatorii de locuinte reprezintau 30,67% din total prime brute subscrise pentru clasa asigurarilor de incendiu si calamitati, in primele trei luni. PAID a raportat, de asemenea, in perioada mentionata, cel mai mare numar de contracte noi incheiate, 419.937 contracte, si un volum de prime brute subscrise de 34.599.272 lei (crestere cu 5,41% fata de trimesturl intai din 2014). Ceea ce trebuie mentionat este faptul ca indemnizatiile brute platite raportate de PAID au crescut semnificativ, de la 234.934 lei in trimestrul I 2014 la 1.324.975 lei in trimestrul I 2015.

"Acum vreo cinci ani de zile am atras atentia, deoarece se batea moneda si toata lumea era super incantata de ideea de cross-selling (vanzari incrucisate - n.r.), vanzand asigurarea obligatorie si, cata facultiva vor vinde agentii de asigurari in plus... Atunci, am spus ca o sa fie exact opusul, un anti-cross-selling. Din pacate am avut dreptate. PAID are plus 50 de milioane, iar pe facultativ, minus 190. In total s-a pierdut aproximativ 140 de milioane, in prime de property. Asta numesc eu anti-cross-selling, desi nu cred ca exista un asemenea termen", a precizat Cristian Constantinescu.

In opinia sa, rezultatul scaderii politelor facultative vine si dintr-un numar mare de avizari PAID pentru riscuri neacoperite. "Suntem constienti, noi cei care traim in Romania, de nivelul (scazut - n.r.) de informare al populatiei, vizavi de orice subiect legat de asigurare. Ceea ce spun, se intampla si este dovedit de numarul mare de avizari PAID total aiurea, de exemplu, pentru incendiu, mai ales in mediul rural. Asiguratii (PAID - n.r.) stiu ca au o polita de asigurare obligatorie, dar nu si ceea ce scrie acolo, negru pe alb. De aceea, avizeaza un incediu la PAID", a incheiat fostul CEO Allianz-Tiriac Asigurari.

Sursa foto: Media XPRIMM

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri