"Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovacia din Europa de Est sunt considerate tarile cu cel mai mare potential de crestere (n.r. al instrumentelor financiare complexe - structured finance)", datorita legislatiilor necesare care sunt in curs de adoptare. "Cresterea ar putea surveni si in Romania, Bulgaria, Croatia si Turcia - candidate la UE - pe masura ce isi aliniaza reglementarile la cele din Europa de Vest.", afirma raportul S&P remis NewsIn.

Cu toate ca instrumentele financiare din Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa se afla inca intr-o perioada incipienta, rata de crestere este rapida. in primele sapte luni 2006 s-au facut progrese datorita cresterii securizarii activelor emitentilor de obligatiuni locali. "Acesta este un semn sanatos pentru piata de instrumente financiare complexe, indicand ca investitorii si emitentii din Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa se obisnuiesc cu finantarea prin emisiuni de obligatiuni", mai afirma raportul agentiei de rating.

Instrumentele financianciare structurale sunt oferite, in general, de institutiile mari celor care cu nevoi financiare personalizate, diferite de un simplu imprumut si presupun, in general, tranzactii financiare complexe.