Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank, a avertizat intr-o intalnire cu presa ca, in contextul dublarii cerintelor de capital, actionarii bancilor sunt pusi in fata unei dileme: sa urmareasca in continuare obtinerea unor randamente cel putin la fel de atractive ca in trecut din acelasi bilant sau sa investeasca intr-o alta industrie sau chiar intr-o alta tara.

Afla din acest articol:

  • care este costul cu dobanda al imprumuturilor subordonate ale Raiffeisen
  • care este structura de capital a bancii
  • cum poate influenta ROE ponderea creditelor subordonate
  • care este soldul creditelor subordonate ale Raiffeisen Bank Romania

"Actionarul nu va spune ca este o cerinta de capital mai mare si acum accepta un randament mai mic, pentru ca poate investi intr-o alta industrie sau chiar intr-o alta tara. Daca se dubleaza cerinta de capital, iar actionarul are aceeasi cerinta de randament, atunci din acelasi bilant trebuie sa scot aceeasi bani", a spus van Groningen.

Acest lucru poate fi in interesul clientului doar daca ne gandim ca, in urma ceritelor de capital mai mari, banca a devenit mai sigura si deponentii mai linistiti. Pe de alta parte, debitorii pot obtine credite cu dobanda mai mica de la banca doar daca si actionarul isi mentine constanta cerinta de rentabilitate.

Mircea Busuioceanu, vicepresedinte Risc (CRO), a explicat ca si Banca Centrala Europeana are cerinte de rentabilitate pentru bancile din Europa si, daca acestea nu sunt intrunite mai multi ani la rand, va creste cerintele de capital pentru bancile cu rentabilitate suboptima.

Citeste si:
Care sunt tarile cu cele mai mari rezerve de aur din lume
Tarile cu cele mai mari...

Fiind banca de importanta sistemica la nivel european, Raiffeisen Bank este supravegheata de cativa ani in mod comun de BCE si BNR, la inceputul fiecarui an banca primind cerinta de capital detaliata, care precizeaza si nivelurile capitalului Tier 1 si Tier 2, pe care trebuie sa le asigure.

Raiffeisen Bank ia in calcul pentru urmatorii ani, respectand noile cerinte MREL (minimum required eligible liabilities), care vor introduce si notiunea de capital aditional Tier 1, sa emita instrumente cu venit fix pentru diversificarea structurii de capital, dar acestea vor avea dobanzi mai mici decat cele la creditele subordonate. Primele emisiuni ar putea avea loc de abia in 2019, a precizat Busuioceanu.

In prezent, structura de capital a Raiffeisen Bank Romania include 20,4% credite subordonate si 79,6% capital Tier 1. Mihai Ion, CFO-ul bancii, a explicat ca in contextul utilizarii imprumuturilor subordonate banca poate sa obtina o rentabilitate financiara (ROE) mult mai buna pentru actionar respectand cerintele privind fondurile proprii.

Pe un exemplu teoretic, in care o banca obtine 15 lei profit la un nivel al fondurilor proprii de 100 lei, ROE este de 15%, in timp ce pe o structura cu 20% imprumuturi subordonate si 80% capital propriu tier 1 (equity) ROE poate sa depaseasca 17%, luand in calcul o dobanda la imprumutul subordonat de circa 6%.

Citeste si:
Romanii tind sa devina tot mai generosi de Craciun, chiar si pe credit
Provident: 15% dintre romani...

El a subliniat ca un randament financiar mai mare poate fi obtinut chiar si atunci cand banca ofera dobanzi la credite de 2-3%, sub cele platite la imprumutul subordonat.

In prezent, banca mama (Raiffeisen Bank International) se imprumuta subordonat de la investitori la circa 6% in euro, ceea ce inseamna ca Raiffeisen Romania s-ar putea imprumuta la circa 7% la momentul actual, avand in vedere ca s-ar adauga o diferenta de un punct procentual rezultata din diferenta dintre CDS-ul Romaniei si cel al Austriei.

Cea mai mare pondere din imprumuturile subordonate ale Raiffeisen Bank Romania a fost acordata de banca mama, dar van Groningen a precizat ca au fost negocieri si cu BERD pentru un imprumut subordonat, dar cea mai ieftina varianta a ramas banca mama.

In 2016, datoriile subordonate ale bancii se ridicau la 954,97 milioane lei (circa 210 milioane euro).

Citeste si:
Vesti proaste de la BNR despre nivelul agregat al riscurilor sistemice
BNR: Nivelul agregat al...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce spune guvernatorul BNR despre majorarea pensiilor