Tarile membre ale Uniunii Europene vor semna, saptamana aceasta, un acord privind reducerea costurilor de tranzactionare la Bursele de Valori. Conform publicatiei Financial Times, citata de Mediafax, Bursele europene trebuie sa sprijine un cod de conduita care, dupa introducere, va determina cresterea transparentei si intensificarea concurentei pe segmentul caselor de clearing si settlement (servicii post-tranzactionare care asigura transferul corect al actiunilor). Acordul va fi semnat de marile case de clearing si reglementare, precum LCH Clearnet si Clearstream, impreuna cu Bursele europene.

Potrivit Financial Times, codul de conduita contine trei prevederi care vor intra in vigoare anul viitor. Prin acest cod, pana la sfarsitul anului 2007, Bursele si casele de clearing si settlement trebuie sa asigure transparenta totala a sistemului de stabilire a pretului pentru operatiunile pe care le efectueaza, ceea ce inseamna ca trebuie prezentate costurile individuale ale fiecarui serviciu furnizat, si nu numai suma cheltuielilor aferente executarii si finalizarii unei tranzactii. Casele de clearing si settlement trebuie sa isi asigure reciproc accesul la diferitele sisteme de operare pana la finele lunii iunie 2007. Bursele care ofera servicii integrate trebuie sa isi separe, in mod legal, activitatile pana la sfarsitul anului viitor.

Conform Comisiei Europeane, nivelul inalt al costurilor si complexitatea serviciilor post-tranzactionare constituie un obstacol important in procesul de formare a unei piete financiare paneuropene lichide.
In plus, conform autoritatilor de la Bruxelles, eficientizarea si integrarea procedurilor de compensare si reglementare a tranzactiilor ar putea determina avansul productiei economice a Uniunii Europene cu 63 miliarde euro anual.

Totodata, autoritatile au abordat problema Burselor care opereaza in calitate de platforma de tranzactionare si asigura, in acelasi timp, servicii de clearing si settlement, precum Deutsche Boerse, care, conform criticilor, nu ofera transparenta si provoaca majorarea costurilor pentru utilizatori.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri