Virgil Soncutean, directorul executiv al Allianz-Tiriac Asigurari considera ca anul 2017 a fost un unul foarte de dificil pentru intreaga piata de asigurari, cu provocari externe importante, legate de schimbari legislative, in special pe RCA. Totusi, in pofida tuturor eforturilor de reglementare a acestui segment de piata pentru a evita alte scenarii precum Astra Asigurari sau Carpatica Asig, Virgil Soncutean subliniaza ca au reaparut cateva "comportamente neasteptate de prime foarte scazute si comisioane ridicate", ceea ce a dus, inca o data, la acapararea pietei RCA de catre doar o mana de asiguratori.

"Plafonarea tarifelor RCA s-a incheiat in luna aprilie si acum avem o noua lege RCA. As spune ca piata se afla intr-un anume proces de stabilizare, dar nu stim cum sa interpretam linistea curenta. Poate fi linistea dinaintea furtunii. Ne-am intors anul acesta in piata RCA la comisioane care se ajung la 15 si 20% pentru brokerii de asigurari, ceea ce marturisesc ca a fost un soc. Ma asteptam ca industria de profil sa fi invatat ceva din experientele si crizele anterioare, mai ales ca, potrivit legii RCA, rata totala a cheltuielilor de administrare si achizitie trebuie sa detina o pondere de maxim 25% din tarif", a declarat Virgil Soncutean (foto).

In opinia sa, aceste practici ar trebui verificate mai atent de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). "Piata de RCA s-a concentrat din nou in jurul a trei jucatori in acest an, care, de regula, au fost cei mai competitivi la nivel de prime si cei mai generosi la comisioane, o combinatie pe care am mai vazut-o intr-un trecut nu foarte indepartat".

Potrivit unui raport ASF, "in mod traditional piata RCA din Romania a fost dominata de 3-4 asiguratori, in timp ce ponderile celorlalti jucatori au fost mult mai reduse, sau chiar nesemnificative". Si "in primul semestru al anului 2017 se observa o concentrare semnificativa, respectiv primii doi asiguratori au cumulat 58% (comparativ cu 38% in anul 2016) din totalul primelor brute subscrise aferente asigurarilor RCA. [...] societatile cu cea mai mare pondere in piata de asigurari RCA erau Euroins, City Insurance si Asirom care detineau impreuna peste jumatate din piata (54% la 31 decembrie 2016 si 71% la 30 iunie 2017)".

De altfel, Allianz-Tiriac Asigurari a pierdut la jumatatea acestui an fotoliul de lider al pietei de asigurari din Romania, in functie de valoarea primelor brute subscrise, in favoarea City Insurance, care a cunoscut o evolutie fulminanta pe RCA in ultimii ani.

Intrebat ce spun actionarii Allianz cu privire la faptul ca a pierdut pozitia de lider in Romania, Virgil Soncutean a declarat ca acestia sunt mai degraba ingrijorati de cine a preluat clasamentul si de perspectiva unui nou faliment, avand in vedere informatiile publice referitoare la numarul de reclamatii, lichiditate sau datoriile prezente la BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, entitate care plateste daunele produse de catre soferii autovehiculele din Romania in strainatate pe Carte Verde cu fonduri de la toti asiguratorii RCA - n.r.).

"City Insurance a ajuns la o dimensiune a portofoliului RCA care cumuleaza pe cele ale Carpatica Asig si Astra Asigurari, la momentul in care li s-au retras licentele de functionare de catre ASF. Concentrarea pietei de asigurari in jurul a trei jucatori nu este o veste buna din perspectiva pietei concurentiale. Toti ceilalti asiguratori platesc oalele sparte de la final. Exista niste riscuri care ar trebui gestionate inainte sa apara o noua criza", considera Virgil Soncutean.

Allianz-Tiriac Asigurari, parasita de transportatori

La nivel de companie, Virgil Soncutean a declarat ca cel mai probabil Allianz-Tiriac Asigurari va "inchide anul" cu subscrieri de aproape 1,3 miliarde de lei, nivel comparabil cu cel de anul trecut. "Defalcat, pe RCA am inregistrat o scadere fata de 2016 de aproape 20%, care de altfel a accelerat in ultima perioada. Evolutia se afla sub asteptarile noastre, in conditiile in care noi am planificat o usoara crestere, dar avem o scadere chiar agresiva".

El mai arata ca scaderea uriasa pe segmentul RCA a fost cauzata de doi factori principali: migrarea transportatorilor din portofoliul Allianz-Tiriac Asigurari, atrasi de tarife reduse, ceea ce a schimbat si structura portofoliului, precum si de catre "erodarea primei RCA", comparativ cu varful din 2016. "Astfel, portofoliul RCA a primit doua lovituri in 2017: una de mix si alta de erodare a primei medii, chiar daca numarul total de riscuri la nivel de portofoliu RCA se afla in crestere. Avem mai multi clienti si mai multe polite RCA, doar ca intr-un mix diferit, nefavorabil din perspectiva volumului total de prime subscrise".

Segmentul RCA constituie aproximativ o treime din portofoliul Allianz-Tiriac Asigurari, similar cu linia de asigurari non-auto, care a cunoscut un avans de aproape 20% si inca o treime CASCO. "CASCO a revenit pe crestere in ultima perioada si probabil ca pana la finele acestui an vom avea un avans de 3-4%, in varianta optimista", arata Virgil Soncutean.

Ca profitabilitate pe RCA, seful Allianz-Tiriac Asigurari mai spune ca exista "o imbunatatire". "Daca anul trecut rata combinata pe RCA la nivel de companie a fost de 105%, in 2017 a coborat la putin peste 102%. Speram ca in 2018 sa fie primul an in care sa ne apropiem de break even tehnic pe RCA", a incheiat Virgil Soncutean.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri