Piraeus Bank Romania va fi cumparata de fondul de investitii JC Flowers, deal-ul fiind semnat chiar in aceasta seara, potrivit unor surse din piata. Tranzactia a fost anuntata deja catre angajati chiar la petrecerea de Craciun si a devenit oficiala, fiind publicat anuntul pe website-ul bancii mama.

Potrivit acelorasi surse, fondul JC Flowers ar fi facut o oferta mai buna pentru Piraeus Bank decat Horia Manda, presedintele Patria Bank, care prin intermediul vehiculului de investitii Axxess Capital urmarea sa creasca cota de piata a grupului financiar creat pe bazele Nextebank si Carpatica.

Fondul american JC Flowers a mai urmarit si in urma cu un an preluarea subsidiarei din Romania a grupului elen Piraeus, dar negocierile au esuat atunci.

Tranzactia care a fost semnata in seara zilei de 21 decembrie 2017 a primit aprobarea directoratului bancii mama si a Fondului Elen de Stabilitate Financiara, urmand sa fie supusa analizei autoritatilor romanesti. Grecii estimeaza ca preluarea se va incheia in prima jumatate a acestui an.

Potrivit anuntului facut de grupul elen, vanzarea subsidiarei romanesti nu va avea un efect important asupra pozitiei de capital.

"Vanzarea operatiunilor din Romania reprezinta un alt pas major in executia angajamentelor privind planul de restructurare", agreat de Comisia Europeana si parte a planului strategic pana in 2020, a spus Christos Megalou, CEO-ul grupului Piraeus Bank.

"Piraeus Bank Romania are o lichiditate si o solvabilitate solida, dar si active de calitate in economia cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana. Asteptam cu interes sa incheiem achizitia Piraeus Bank Romania si sa cream o banca puternica si independenta in sectorul bancar dinamic romanesc", a precizat si J. Christopher Flowers, CEO si Managing Director al fondului de investitii..

UBS a fost consultantul financiar exclusiv al Piraeus Bank in cadrul tranzactiei, in timp ce White & Case LLP si casa de avocatura Schoenherr si Asociatii au fost consultantii legali pe tranzactie.

Pentru JC Flowers, UniCredit Bank a fost consultantul financiar, iar Clifford Chance a asistat fondul american de private equity pe partea legala.

Piraeus Bank Romania a raportat la 9 luni un profit brut de 3,8 milioane euro, fata de perioada similara a anului trecut cand a inregistrat pierderi. Activele totale ale bancii au crescut fata de inceputul anului cu 6%, ajungand la 1,67 miliarde de euro, situandu-se la mijlocul clasamentului bancar in Romania.

"Primele 9 luni confirma validitatea strategiei de orientare catre cresterea veniturilor si integrarea unor noi modele de business, pastrandu-ne concentrarea pe zonele active, eficientizarea retelei si controlul riguros al costurilor. Am redus numarul de sucursale, dar am crescut eficienta si am obtinut rezultate mai bune. In acelasi timp, managementul activ al portofoliului de credite neperformante a consolidat parametrii de stabilitate si solvabilitate. Ne pastram in continuare directia de crestere a veniturilor si orientarea catre eficienta si flexibilitate, in acord cu necesitatile clientilor nostri", a spunea in noiembrei Catalin Parvu, CEO al Piraeus Bank Romania.

Banca a inregistrat in noua luni ale anului o crestere cu 8% a depozitelor clientilor, fata de finele anului trecut, pana la 928 milioane de Euro si o crestere similara de 8% la creditele corporate. Creditele pentru IMM-uri, in crestere usoara cu 1% fata de finalul anului 2015 si managementul activ al creditelor neperformante au contribuit de asemenea la imbunatatirea profitabilitatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri