Europa Obligatiuni si BCR Clasic - 85% din piata fondurilor de obligatiuni

Fondurile Europa Obligatiuni si BCR Clasic controleaza 85% din piata fondurilor mutuale de obligatiuni la sfarsitul lunii octombrie, potrivit raportului publicat de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

BCR Clasic detinea cea mai mare cota de piata, de 540,7% din activele totale ale fondurilor de obligatiuni, iar Europa Obligatiuni controleaza 34,4% la sfarsitul lunii octombrie. Pe locul al treilea se afla Vanguard Protector, cu o cota de piata de 4% din activele totale ale fondurilor de obligatiuni.

F ondurile de obligatiuni au inregistrat un flux negativ de 10,5 milioane lei (2,9 milioane euro) in luna octombrie.

Activul net al fondurilor de obligatiuni a inregistrat o scadere cu 15,6% in luna octombrie, ajungand la 54,368 milioane lei (15,489 milioane euro) din cauza diminuarii activului Stabilo cu 84%, potrivit UNOPC.

Activul net al fondului Tezaur a scazut cu 13,4% in octombrie, iar cel al Vanguard a pierdut 15,7%. Totusi, activele nete ale fondurilor de obligatiuni au crescut cu 7,4% fata de valoarea inregistrata la inceputul anului.

In privinta performantelor inregistrate de la inceputul anului 2006, liderul categoriei este Orizont cu 11,4%, urmat de BCR Clasic cu 5,6% si FDI Tezaur cu 5,4%.

"Privita pe perioada ultimelor 12 luni, performanta medie a fondurilor de obligatiuni se situeaza aproape de zona in care se gaseste rata inflatiei pe aceeasi perioada", potrivit oficialilor UNOPC. Pe ultimele 12 luni, prima pozitie este detinuta de Orizont cu un randament de 12,3%, urmat de BCR Clasic cu 7,1%, Stabilo cu 5,8% si Tezaur cu 5,2%. Singurul fond a carui performanta in ultimele 12 luni nu a reusit sa treaca pe plus ramane Europa Obligatiuni, cu un randament negativ de 1,2%, dar in acest caz trebuie avuta in vedere evolutia cursurilor valutare (euro, zlot si forinti) din intregul portofoliu de titluri ale fondului, pe toate valutele pe care exista expunere fata de leu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
De unde vor pensionarii să fie luați bani pentru majorarea cu 40%
Setari Cookie-uri