Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) vor fi incadrate de bancile comerciale in categoria expunerilor de tip retail, ceea ce va insemna o reducere considerabila a cerintei de capital, de la 100% la 75%, a declarat expertul in Directia de Reglementare si Autorizare a BNR, Mirela Dima.

"Este de asteptat ca institutiile de credit sa se orienteze catre clientii din sectorul IMM, avand in vedere reducerea considerabila a cerintei de capital, incepand cu 2007, pentru bancile care vor implementa standardele Basel II", a mai spus Dima. "Totusi, bancile vor trebui sa respecte anumite conditii in ceea ce priveste expunerile fata de clientela de tip retail, inclusiv cea legata de suma totala datorata bancii, care nu va putea depasi un milion de euro", a adaugat Mihaela Dima citat de NewsIn.

77% din IMM-uri nu folosesc imprumuturile mici, datorita ratelor prea mari, cerintelor prea stricte pentru acordarea de credite si exigentelor privind garantiile, potrivit unui studiu Gallup, prezentat, recent, de vicepresedintele adjunct al Finansbank, Cemal Yildirim.

Doua treimi din IMM-uri considera ca micsorarea ratelor dobanzii ar incuraja companiile sa apeleze la credite mici, se arata in studiul Gallup. Pentru contractarea unui imprumut sub 25.000 euro este nevoie de simplificarea procedurilor, sunt de parere 64% dintre companiile intervietate, in timp ce relaxarea cerintelor a fost considerata o conditie pentru apelarea la creditare de catre 58% dintre firme. Scurtarea perioadei de acordare a imprumutului ar stimula IMM-urile sa recurga la creditare, au fost de parere 42% dintre societati.

IMM-urile cu sansele cele mai mari sa obtina o finantare de la o banca au venituri mari, un numar mare de angajati si opereaza, in general, in sectorul comertului. Cele mai multe IMM-uri care apeleaza la finantare de gen leasing sunt, in general, de marime medie, au in actionariat persoane fizice sau juridice internationale, au un venit mai mare si sunt de relativ de mult timp pe piata, au aratat datele prezentate de Yildirim.

Acordul Basel II aduce un cadru mai flexibil pentru stabilirea cerintelor de capital si permite bancilor si altor institutii financiare sa isi reduca riscul prin metode adaptate. Sistemul de standarde Basel II cuprinde trei piloni. Pilonul I se refera la determinarea cerintelor de capital ale bancilor, corespunzatoare fiecarei categorii de risc: de credit, de piata si operational. Pilonul II se refera la supravegherea adecvarii capitalului, de catre banca centrala, care va stabili programe de adecvare a capitalului si de mentenanta. Pilonul III cuprinde cerinte destinate disciplinarii pietei si se refera la riscurile care pot fi asumate de fiecare institutie de credit si la modalitatea de administrare a riscului.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri