O banca daneza va lansa obligatiuni in lei pe piata japoneza

Banca KommuneKredit va lansa, pe 27 noiembrie, prima emisiune de obligatiuni uridashi pe termen lung in lei, cu dobanda anuala de 5,85% pe piata japoneza, care se va derula pana in 2013, potrivit unui raport publicat de Raiffeisen Bank.

Emisiunea de bonduri in lei a fost aprobata de autoritatile financiare japoneze, este destinata investitorilor din sectorul de retail si are o valoare totala de 45 milioane lei (aproximativ 16,7 milioane dolari).

Investitorii vor putea subscrie obligatiuni in lei in perioada 27 noiembrie-20 decembrie 2006. Obligatiunile in lei vor fi emise incepand din 21 decembrie 2006, cu scadenta pe 19 decembrie 2013.

Obligatiunile uridashi sunt titluri japoneze emise in valute, de obicei in dolari australieni sau din Noua Zeelanda.

KommuneKredit este prima institutie financiara straina care lanseaza bonduri in lei pe piata japoneza. Pana acum, alte institutii financiare straine, printre care Kreditanstalt fur Wiederaufbau Germania, Eksportfinans Norvegia si Rabobank Olanda, au lansat emisiuni de obligatiuni in lei care s-au derulat pe pietele europene, la Londra si Luxemburg.

KommuneKredit este banca de investitii pentru autoritatile locale din Danemarca si pentru companiile publice, care beneficiaza de garantii acordate de institutiile locale. Cu o cota de piata de 74%, KommuneKredit este cel mai mare creditor al sectorului public din Danemarca. De asemenea, KommuneKredit intermediaza emisiuni de obligatiuni uridashi pe piata japoneza a titlurilor mobiliare si a instrumentelor de credit emise de entitati straine din piata europeana. KommuneKredit a primit din partea a gentiilor de evaluare financiara Moody's si Standard&Poor's ratingurile "Aaa" si, respectiv, "AAA".

Agentia japoneza de evaluare Japan Credit Rating (JCR) a publicat, miercuri, un raport despre Romania, in care afirma ca economia romaneasca ar putea creste cu 6,5% in 2006, peste potentialul tarii, datorita unei cereri robuste a sectorului privat si investitiilor straine directe estimate la 6,53 miliarde euro.

Ratingurile pe termen lung atribuite Romaniei de JCR sunt de "BBB-" pentru datoriile in moneda straina si de "BBB" pentru datoriile in lei, ambele cu perspectiva stabila, acestea fiind confirmate pe 13 decembrie 2005.

Agentia JCR si-a revizuit in sens pozitiv indicatorii privind inflatia si produsul intern brut al Romaniei. In raportul trimestrial al agentiei, publicat pe 31 august, analistii estimau o crestere economica de 5,5% in 2006 si de 5% in 2007. In ultimul raport, analistii niponi au crescut estimarea de crestere reala a PIB-ului pana la 6,5% in acest an si la 6,2% in 2007.

JCR estimeaza ca finantarea deficitului de cont curent al Romaniei nu starneste ingrijorari, deoarece este acoperit in buna masura din investitii straine directe, insa considera ca este nevoie de intarirea politicilor fiscale si monetare pentru a atenua "cererea interna excesiva".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
De unde vor pensionarii să fie luați bani pentru majorarea cu 40%
Setari Cookie-uri