Legislatia in general, si reglementarile fiscale in mod special, prezinta cele mai mari incertitudini pentru potentialii investitori in Romania. De asemenea, problemele legate de forta de munca sunt tot mai des invocate de companiile care activeaza in tara noastra, sustin o serie de consultanti care au lansat pe piata un nou concept in domeniu pentru investitori, dar si pentru companiile deja active pe piata romaneasca.

“Principala problema a Romaniei in atragerea investitiilor straine ramane cadrul fiscal si legislativ complicat si instabil. In ultimii ani, legislatia fiscala a reprezentat un cosmar. In fiecare zi ne trezeam cu gandul la ce noutati ar mai putea aparea pe parcursul zilei”, a precizat Oana Motoi, fondator si Managing Partner Cromwell Evan Global (CEG).

Potrivit companiei, cel mai bun an pentru investitiile straine in Romania a fost 2008, cand acestea au ajuns la 9,5 miliarde de euro. Insa de atunci nu mai reuseste sa ajunga nici la jumatate din aceasta suma.

Investitiile straine directe nu reusesc sa isi revina

“Desi Romania a avut cresteri economice record atat in 2016 cat si in 2017 (4,8 % si 7%), nivelul investitiilor straine ramane unul scazut. Pentru 2018, BNR a anuntat un avans de 19% pe primele sapte luni ale anului, iar daca ritmul se mentine si in ultimele luni, vom depasi pragul de patru miliarde, ramand insa la jumatate fata de acum 10 ani”, sustin reprezentantii companiei de consultanta.

In aceste conditii, acestia au lansat un concept nou pe piata din Romania, denumit “Consultanta 360”, care a aparut ca urmare a problemelor multiple intampinate de investitori pe piata din Romania.

“Prin acest serviciu, CEG este coordonatorul unei asocieri de business din domeniul serviciilor profesionale, alaturi de experti tehnici din diverse domenii (energie, IT, private banking sau real estate) ce ofera consultanta integrata. Nu doar recomandam niste consultanti, suntem integratorul care coordoneaza toti expertii – fiscali, legali si tehnici necesari in planificarea si implimentarea eficienta a unei noi investitii”, a explicat Oana Motoi.

Potrivit acesteia, principalul avantaj al unui investitor in alegerea acestui concept consta in reducerea semnificativa a costurilor.

“Din estimarile noastre, la o investitie de 100 de milioane de euro, aproximativ 5 milioane de euro merg in fee-uri de consultanta, fara a contoriza costurile cu personalul care supervizeaza toata armata de consultanti. Conceptul de Consultanta 360 reduce cu pana la 20% aceste costuri, compania devenind a ”single point of contact” in relatia cu toti consultantii si expertii tehnici implicati”, a mai spus Oana Motoi.

Tinerii prefera antreprenoriatul, in locul unui job

Serviciul vizeaza in special companiile straine medii si mari, insa reprezentantii CEG analizeaza posibilitatea adaptarii lui si pentru antreprenori.

“Este incurajator sa vedem ca noile generatii nu se tem de antreprenoriat. Informatiile Insitutului National de Statistica la data de 31 iulie 2018 ne arata o crestere de cinci ori (de la 129.000 la 1,33 milioane) a segmentului de varsta de pana in 29 de ani in componenta actionariatului companiilor din Romania. Acestia sunt reprezentantii generatiei Z, sau generatia complet digitalizata. Extrem de ambitiosi dar cu nivel de obedienta scazut, acestia pot deveni antreprenori de succes. Ei sunt creatorii noului tip de afaceri – de la cafenele de specialitate, studiouri de design, pana la hub-uri IT sau business-uri de moda care iau amploare la nivel international. Ne propunem sa fim alaturi de ei prin conceptul de Consultanta 360, ajutandu-i in hatisul fiscalo-legislativ”, au precizat preprezentantii companiei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri