Reducerea TVA de la 24% la 20% operata in 2016, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal initiat de Darius Valcov, in calitate de Ministru al Finantelor, nu a avut efectul scontat. In momentul taierii taxei, s-a argumentat ca masura va genera o crestere a conformarii voluntare (cota fiind mai mica, comperciantii vor fi mai dispusi sa o plateasca). Ceea ce nu s-a intamplat! Cele mai recente date publicate de Comisia Europeana arata ca deficitul de incasare la TVA nu numai ca nu a scazut in 2016, ci chiar a crescut comparativ cu anul precedent.

In aceste conditii, Romania ramane tara din Uniunea Europeana cu cea mai mare evaziune fiscala pe TVA, si in crestere de la 34,48% (procentul de TVA datorata la stat care nu se incaseaza) la 35,88%.

Tara noastra este urmata la mare distanta (peste 10 puncte procentuale decalaj, si in scadere) de Grecia si de Italia, cu un gap de 25%, de asemenea in scadere fata de anul anterior.

Este de remarcat faptul ca, in 2016, Romania a avut a treia cea mai mare crestere economica din UE, de 4,8% (depasita doar de Malta, cu 5,2%, si Irlanda, cu 5,1%) bazata si atunci pe consum (cel mai mare avans anual din UE, de 9%). Si tocmai incasarile din taxa pe consum scad.

In Bulgaria, deficitul de incasare la TVA s-a redus cu 7 pp

De altfel, potrivit Comisiei Europene, in 2016, doar in sase state membre a crescut deficitul de incasare la TVA, respectiv in Romania, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia si Franta. In toate celelate scate, deficitul (VAT Gap) a scazut.

Citeste si:
Fratele fugarului Sebi Ghita, trimis in judecata de DNA
Fratele fugarului Sebi Ghita,...

Dintre tarile vecine (ECE), cel mai mare deficit de TVA s-a inregistrat in Slovacia (25,68%), urmata de Polonia (20,8%), Cehia (14,19%), Bulgaria (13,56%, in scadere cu peste 7 puncte procentuale) si Ungaria (13,33%).

In termeni de suma, Romania a pierdut, in 2016, peste 6 miliarde de euro din TVA necolectata. La nivelul UE, valoarea pierderilor totale de TVA s-a ridicat la 147,1 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un deficit de incasare a TVA de 12,3%.

“Ingrijorator este ca deficitul de incasare a taxei pe valoare adaugata a crescut in 2016 fata de nivelul inregistrat in 2015 in Romania, in timp ce majoritatea statelor membre au inregistrat scaderi ale acestui indicator. Cea mai buna performanta a fost inregistrata de vecinii bulgari. Potrivit studiului publicat de Comisia Europeana, desi cota standard de TVA a fost redusa in Romania in anul 2016 de la 24% la 20%, neconformarea in materie de TVA a crescut, contribuind in mod negativ la deficitul de incasare a TVA”, sustin reprezentantii PwC Romania.

Cum au reusit vecinii sa reduca evaziunea?

Potrivit acestora, in ultimii ani, unele tari UE au introdus diverse programe de reforma si modernizare a administratiilor fiscale, cum ar fi analiza tranzactiilor in timp real, facturarea electronica obligatorie sau protocolul SAF-T, care au condus la sporirea gradului colectarii TVA.

Citeste si:
Dupa ani de criza, economia Greciei incepe din nou sa respire
Dupa ani de criza, economia...

”Consideram ca este foarte important ca tara noastra sa urmeze buna practica a altor state in ceea ce priveste informatizarea interactiunii cu contribuabilii. Optiunea ANAF pentru implementarea unor metode moderne de colectare a TVA cu ajutorul tehnologiilor IT, ar crea premisele unei normalitati si ale unei evolutii ascendente a gradului de colectare nu doar pe termen scurt, ci si pe termen mediu si lung, asa cum isi doresc atat ANAF, cat si contribuabilii corecti”, spune Daniel Anghel, partener, liderul Departamentului de taxe si consultanta juridica, PwC Romania.

Deficitul de incasare a TVA are in vedere pierderile de TVA inregistrate din evaziune, frauda, insolvente, faliment, erori administrative, obtinerea de avantaje fiscale necuvenite.

Comisia Europeana monitorizeaza anual deficitul de incasare a TVA (”VAT Gap”) inregistrat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, indicator calculat ca diferenta dintre veniturile din TVA preconizate si suma colectata efectiv.

Citeste si:
Romania fruntasa la neincasarea TVA in UE pentru cinci ani consecutiv
Romania fruntasa la...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Daianu, despre cresterea pensiilor: Nu exista un simt al proportiilor