Faptul ca Romania este in coada tuturor clasamentelor europene si mondiale referitoare la digitalizare nu mai este un secret pentru nimeni. Totusi, specialistii spun ca avem cu cine, avem cu ce, si avem si pasii de parcurs scrisi negru pe alb, in Agenda Digitala pentru Europa 2020, pe care ne-am asumat-o. Beneficiile digitalizarii sunt incontestabile si, totusi, administratia ramane incremeninta in franturi de proiecte disparate si semieficiente. Care este explicatia?

Din masurile asumate in 2014 de tara noastra, pentru cresterea serviciilor e-guvernare, doar aproximativ 25% au fost abordate, dar si acestea sunt inca intr-o faza de implementare incipienta.

Cu ce ar trebui sa incepem?

Pe de alta parte, dintr-un studiu realizat de PwC Romania, la solicitarea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), reiese ca, daca exista vointa la nivelul Guvernului, Romania ar putea, in 4 ani, sa depaseasca blocajele, prin implementarea unui set de masuri. Cele mai urgente sunt legate de cadrul institutional (infiintarea unei institutii responsabile cu implementarea strategiei digitale), de semnatura electronica (amendarea legii actuale) si de implementarea identitatii digitale. Toate aceste masuri pot fi implementate pana la finalul lui 2019.

Alte masuri necesare sunt legate de educatia digitala, actualizarea acordului intre institutiile de credit si ANAF, in vederea introducerii semnaturii digitale avansate, precum si implementarea unei solutii privind vizualizarea online a obligatiilor fiscale de catre persoanele fizice, completarea si transmiterea declaratiilor existente online. Este necesara, de asemenea, o solutie care sa permita persoanelor juridice sa depuna, vizualizeze si corecteze declaratiile de TVA, precum si sa depuna cereri de rambursare a TVA, facilitand astfel colectarea mai rapida a taxelor la bugetul de stat printr-un sistem securizat si eficient. O platforma online "one stop shop" pentru integrarea tuturor documentelor personale intr-o baza comuna, inregistrarea online a companiilor si realizarea unui portal online pentru achizitii publice sunt, de asemenea, ingrediente fara de care digitalizarea nu poate fi completa.

Beneficiile, estimate chiar de Guvern

Toate acestea sunt masuri deja implementare in majoritatea tarilor europene, cu beneficii de necontestat. De altfel, reprezentantii PwC au amintit chiar estimarea Guvernului din 2014 potrivit careia implementarea programului e-guvernare s-ar fi tradus intr-o crestere a PIB cu 13%, ar fi adus un plus de numar de locuri de munca de 11% si ar fi redus costurile de administrare cu 12% pana in 2020. Suntem, insa, la final de 2018, si strategia este, inca, intr-un stadiu cel mult incipient.

Doar din implementarea unui set de masuri pentru stimularea platilor electronice, s-ar putea obtine o crestere economica de 1 - 1,5 puncte procentuale pe an in urmatorii 7 ani, datorita reducerii evaziunii fiscale, spun si specialistii PwC.

Asadar, beneficiile digitalizarii sunt mai mult decat evidente, sectoarele IT si telecomunicatii au o pondere ridicata in PIB, infrastructura in domeniu este suficient dezvoltata, avem specialisti (desi nu sunt atrasi in structurile guvernamentale), dar batem pasul pe loc.

La capitolul restante, realizatorii studiului arata ca Romania continua sa se confrunte cu o lipsa a competentelor digitale de baza, care sa permita utilizarea tehnologiilor avansate, atat de catre cetateni, cat si de catre angajatii structurilor publice.

De asemenea, un alt blocaj se refera la costurile pentru servicii digitale relativ mari in Romania, raportat la puterea de cumparare. In acest sens, studiul PwC noteaza ca pentru emiterea si reinnoirea de certificate digitale taxa este de aproximativ 40 de euro, in timp ce in Estonia serviciul este gratuit pentru persoanele fizice. In plus, necesarul de investitii in domeniu este ridicat, respectiv 4 miliarde de euro. Insa Romania pierde, anual, peste 6 miliarde de euro doar din evaziunea pe TVA, asadar acesti bani ar fi putut fi recuperati doar din impactul digitalizarii asupra reducerii evaziunii fiscale.

Cine este responsabil cu deblocarea situatiei?

Guvernul trebuie sa preia initiativa pentru infiintarea institutiei care sa coordoneze implementarea strategiei, spun reprezentantii PwC si cei ai ARB.

“Noi, in zona digitalizarii, avem autostrazile digitale construite deja. Mai trebuie sa punem masinile si sa avem obiective, cum sa mergem de la A la B si cu ce eficienta", a declarat presedintele ARB, Sergiu Oprescu.

El a precizat ca, in urma cu un an, ARB a convins Guvernul de la acea vreme sa infiinteze, prin Ordin al primului ministru, un Consiliu interinstitutional care sa se ocupe de implementarea strategiei digitale, insa aceasta nu a functionat niciodata. Tocmai de aceea, prin studiul prezentat, se trage, din nou, semnalul de alarma cu privire la pierderile pe care Romania le inregistreaza din cauza intarzierilor in domeniu.

“Din pacate, Romania se inscrie pe ultimele locuri in oricare dintre studiile de specialitate pe tema digitalizarii. (...) In privinta beneficiilor digitale, studiul PwC arata ca o tara care are un nivel de digitalizare ridicat fata de celelalte tari, se poate demonstra ca isi poate creste PIB-ul potential. Pe langa cresterea economica poate sa colecteze la bugetul statului mai mult decat celelalte tari care au un nivel de digitalizare mai scazut. Deci, un nivel de digitalizare ridicata nu ne poate pune decat intr-o pozitie mai buna”, a punctat Oprescu.

Pentru asta, Romania are nevoie si de un numar mai mare de absolventi in stiinte, inginerie si matematica pentru a putea performa din punct de vedere digitalizarii.

Sistemul bancar poate contribui la implementarea guvernarii digitale prin infrastructura tehnologica, prin capital uman si prin know-how-ul digital.

“Noi, sistemul bancar, putem sa fim facilitatori, nu neaparat liderii schimbarii. Noi, sistemul bancar, suntem foarte bine dezvoltati din punct de vedere al digitalizarii", a mentionat Sergiu Oprescu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri