Nu ocoliti emisunile de obligatiuni

De la 1 mai, dobanzile bancare, afectate si asa de scaderile progresive ale randamentelor, vor fi impozitate de 10 ori mai mult (10% in loc de 1%).

Avand in vedere ca banca iti opreste si asa un comision de retragere a numerarului (0,2-0,5%) iar inflatia prognozata este de 7%, o dobanda de 8% iti aduce de fapt la scadenta un randament egal cu zero, sau chiar real-negativ (sa nu uitam insa ca aprecierea preturilor e chiar mai mare in zonele urbane).

Exista insa portite prin care impozitul poate fi evitat. Spre deosebire de depozitele la termen, plasamentele in titluri de stat si obligatiuni municipale nu se impoziteaza.

Ce-i drept, in acest moment dobanzile oferite de titlurile de stat nu sunt foarte atractive (de exemplu, obligatiunile de stat cu scadenta la 3 si 5 ani au dobanzi de 6,5-6,7% iar titlurile de stat cu maturitatea la 91 zile poarta dobanzi de 6,8%).

Lucrurile se schimba in ceea ce priveste obligatiunile municipale, unde algoritmul de calcul al dobanzii pleaca de la media dobanzilor interbancare, la care se adauga o prima de 1-2 procente.

In acest mod, obligatiunile par sa devina cireasa de pe tortul plasamentelor monentare de la 1 mai: platesc dobanzi mai mari decat in cazul depozitelor la termen iar acestea nici nu sunt taxate de stat.

In schimb, veniturile din dobanzi pentru depozitele la vedere si conturile curente vor fi in continuare neimpozabile daca dobanda este mai mica sau egala cu rata medie la care bancile atrag resurse pe piata interbancara (BUBID). Rata BUBID luata in calcul este cea la o luna (sub 6,5% in prezent).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri