Noii jucatori din sistemul financiar, respectiv companiile care au lansat aplicatii de mobile banking sau procesatorii de plati aparuti dupa anul 2005, au ajuns sa atraga o treime din veniturile actuale ale industriei, motivand bancile traditionale sa devina mai competitive. Totusi, o parte dintre ele nu se simt amenintate.

Firma de consultanta Accenture a analizat peste 20.000 de banci si institutii de plata nebancare de pe 7 piete diferite pentru a stabili care sunt schimbarile prin care sistemul financiar a trecut la nivel global in ultimii ani. Pentru inceput, studiul arata ca numarul bancilor si al institutiilor de plata a scazut cu aproximativ 20% in perioada 2005-20017, de la 24.000 la 19.300.

Cu toate acestea, 1 din 6 entitati (17%) prezente in acest moment in sistemul financiar sunt reprezentate de catre jucatori noi, aparuti dupa anul 2005. O parte dintre ei au reusit sa lanseze pe piata solutii competitive prin intermediul carora continua sa atraga din ce in ce mai multe procente din veniturile obtinute la nivelul industriei.

“Majoritatea bancilor traditionale se straduiesc sa gaseasca o combinatie potrivita intre investitiile in sistemele traditionale si cele digitale, echilibrand astfel raportul dintre nevoile clientilor digitali si utilizarea sistemelor de protectie a datelor pe care le folosesc deja. Bancile traditionale nu isi pot digitaliza pur si simplu modul de operare, asteptandu-se sa aiba succes. Pana acum, abordarea conservatoare fata de investitiile in digitalizare le-a impiedicat pe acestea sa dezvolte noi canale de crestere, lucru care este crucial in lupta cu competitorii digitalizati”, precizeaza reprezentantii Accenture, conform BusinessWire.com.

De ce considera bancile traditionale ca noii jucatori nu reprezinta o amenintare

Conform raportului realizat de catre firma de consultanta Accenture, sunt banci traditionale care ignora amenitarile venite din partea noilor jucatori din sistemul financiar, invocand urmatoarele motive:

  • Noii jucatori nu creeaza produse inovatoare, ci doar le remodeleaza pe cele dezvoltate de catre bancile traditionale.
  • Nu atrag un procent semnificativ din veniturile obtinute la nivelul sistemului financiar.
  • Nu reusesc sa faca profit.

Totusi, rezultatele raportului arata ca noii jucatori din sistemul financiar au dezvoltat solutii concrete la nivel global ce nu pot fi ignorate si care le vor asigura avenituri mai mari in viitor. La nivelul Europei, sistemul financiar avea in 2017 aproximativ 6,830 de entitati, cu peste 1.500 mai putine fata de anul 2005. Un procent de 20% dintre entitatile actuale este reprezentat de catre noii jucatori, respectiv institutii de plata sau startup-uri ce au dezvoltat aplicatii de mobile banking.

sursa foto: raport Accenture

Ce venituri au inregistrat noii jucatori din sistemul financiar

In ceea ce priveste veniturile inregistrate la nivelul sistemului financiar din Europa in anul 2016, acestea s-au ridicat la 831 miliarde de euro, fata de 671 de miliarde in 2005. Din aceasta diferenta de 160 de miliarde de euro, jucatorii noi au atras o treime.

sursa foto: raport Accenture.

Regatul Unit al Marii Britanii este unul dintre hub-urile fintech cele mai importante ale Europei, 63% dintre instutiile financiare fiind reprezentate de catre noii jucatori ce au aparut dupa 2005, cu mult peste media globala de 17%. Acesti noi jucatori au acaparat 14% dintre veniturile inregistrate la nivelul industriei.

Unul dintre startup-urile fintech cu sediul in Regatul Unit al Marii Britanii si cu peste 75.000 de utilizatori in Romania este Revolut. Veniturile acestuia au crescut de 5 ori in anul 2017, de la 2,4 milioane de lire sterline la 12,8 milioane sterline, iar pierderea totala inregistrata a fost de 14,8 milioane de lire.

Sursa foto: Syda Productions / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri