In anul 2018, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a platit, la nivelul intregii tari, daune in valoare de 3,326 milioane lei, in crestere cu peste 15%, comparativ cu anul precedent. In acelasi timp, gradul de cuprindere in asigurare, la data de 31 decembrie 2018, a ajuns de 18,99%. O polita de asigurare vanduta de catre PAID acopera daunele produse dezastre naturale - inundatii, cutremur sau alunecari de teren - asupra constructiilor cu destinatie de locuinta, aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice, din mediul rural sau urban. Dar, ca orice produs de asigurare, contractul dispune de anumite clauze care uneori pot anula despagubirea, precum realizarea de modificari asupra imobilului fara autorizatie.

In functie de tipul locuintei asigurate, polita PAD poate avea urmatoarele caracteristici: locuinta tip A, avand o suma asigurata de 20.000 euro si o prima de asigurare de 20 euro/an sau locuinta tip B, avand o suma asigurata de 10.000 euro si o prima de asigurare de 10 euro/an. Locuinta de tip A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. Pe de alta parte, locuinta de tip B constituie constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

In situatia in care nu iti asiguri locuintele aflate in proprietate, nu beneficieaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de nici un fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuintelor. Dar, exista, de asemenea, si alte situatii in care un asigurat poate pierde despagubirea PAID, precum si clauze importante din contract de care trebuie sa tii cont:

  • Nu face modificari casei tale fara a ave autorizatie! Potrivit legislatiei, asiguratii PAID care vor proceda la construirea, largirea sau modificarea locuintelor fara autorizatie de construire sau cu nerespectarea autorizatiei respective, afectand astfel structura de reziistenta a locuintelor si favorizand expunerea la la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu nu vor fi despagubiti in baza asigurarii obligatorii in cazul producerii riscului asigurat.
  • Asigurarea obligatorie PAD este destinata doar locuintelor! Daca o locuinta asigurata isi pierde integral destinatia de locuinta, valabilitatea PAD inceteaza.
  • Daca o locuinta este asigurata obligatoriu, polita PAD va ramane valabila pana la data trecuta in contract, chiar daca proprietarul acesteia se schimba.
  • In cazul in care polita PAD este cesionata in favoarea bancii (in cazul unui credit cu garantie imobiliara), daca se produce un eveniment asigurat poate fi necesar acordul institutiei bancare pentru obtinerea despagubirii.
  • Daca imobilul are mai multi coproprietari, in cazul producerii unui eveniment asigurat, despagubirea se va imparti conform cotelor detinute de catre acestia, fiind necesara completarea formularelor de despagubire de fiecare coproprietar in parte.
  • In cazul producerii unui eveniment asigurat, titularul politei are obligatia sa anunte primaria in scris ca la locuinta sa a avut loc o alunecare de teren sau o inundatie, solicitand totodata ca o comisie din partea primariei sa vina si sa constate daunele, eliberandu-i o copie dupa procesul verbal intocmit. Acel document va trebui depus la dosarul de dauna.
  • In cazul producerii unui eveniment asigurat, titularul politei are obligatia sa anunte asiguratorul la care a incheiat polita PAD cu privire la dauna produsa, in termen de 60 de zile. In cazul producerii unui eveniment asigurat, pentru finalizarea dosarului de dauna si acordarea despagubirii, titularul politei trebuie sa depuna copia actelor de proprietate a imobilului asigurat (contract de vanzare-cumparare, autorizatia de construire si procesul verbal la receptia lucrarilor, certificatul de mostenitor, etc.).
  • Ca asigurat PAD, trebuie sa stii: centrala termica, boilerul si hidroforul sunt acoperite prin asigurare daca se afla intr-o incapere care este legata structural de imobilul asigurat (daca hidroforul este amplasat in curte, langa put, atunci acesta nu poate fi despagubit).
  • In cazul in care in curte sunt doua imobile cu destinatie de locuinta (ex. casa batraneasca si o casa noua) trebuie incheiate polite PAD pentru fiecare dintre ele, separat. Ca asigurat PAD; trebuie sa stii: magazia si garajul nu sunt asigurate prin polita PAD, chiar daca acestea pot fi legate structural de locuinta. Cladirile care nu sunt legate structural de locuinta nu sunt asigurate prin polita PAD (bucatarii de vara, foisoare, etc.).
  • In cazul unui cutremur, asiguratul trebuie sa solicite in scris, de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, o adresa in care sa fie precizata intensitatea macroseismica resimtita in localitatea in care este amplasat imobilul asigurat ce a fost avariat in urma seismului respectiv. Aceasta adresa trebuie depusa la dosarul de dauna.
  • Polita PAD nu despagubeste evenimentul de furtuna. In cazul in care in urma fenomenelor atmosferice este avariat acoperisul locuintei si ploua in casa, daunele provocate de apa nu se despagubesc prin polita PAD.
  • In cazul producerii unui eveniment asigurat, documentele necesare dosarului de dauna pot fi depuse de asigurat direct la sediul asiguratorului unde a incheiat polita sau prin e-mail, fie la asiguratorul care i-a incheiat polita, fie la adresa office@paidromania.ro, precizand in subiect numarul politei de asigurare PAD si numele asiguratului, asa cum apare in polita.
  • Nu sunt asigurate anexele, dependintele, dotarile si utilitatile care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata si nici bunurile din interiorul locuintei.

Sursa foto: Shutter_M / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri