Guvernul a adoptat, vineri, modificarile la OUG 114. Pentru a intra in vigoare, trebuie sa fie publicata si in Monitorul Oficial pana pe 31 martie. In caz contrar, bancile vor plati taxa pe active in varianta initiala. Care sunt cele mai importante schimbari?

Taxa pe activele financiare se modifica substantial. Aceasta nu va mai fi legata de ROBOR, se va aplica anual, diferentiat in functie de cota de piata a bancii. In plus, institutiile de credit aflate pe pierdere contabila sunt scutite de la plata taxei. De sub incidenta acesteia au fost scoase si o serie de active financiare. In plus, taxa poate fi redusa, daca bancile ating un anumit nivel de creditare, sau reduc marja de dobanda. Referintele pentru acesti indicatori sunt stabilite anual de Guvern.

Astfel, nivelul taxei ramane la 0,4% pentru activele bancilor cu o cota de piata de peste 1%, dar se va calcula pe an si se va plati semestrial. Pentru bancile cu o cota de piata sub acest nivel, taxa va fi de 0,2% pe an. Cota de piata este cea stabilita la sfarsitul semestrului/anului pentru care se datoreaza taxa.

Primul termen de plata a taxei este 25 august 2019, a anuntat vineri, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

In ce conditii poate sa scada taxa?

Totodata, taxa se poate reduce cu 50% in cazul in care soldul creditelor acordate societatilor nefinanciare si populatiei creste cu o valoare egala sau mai mare decat tinta de crestere a creditarii (+8%). De scaderi de taxa cu mai putin de 50% pot beneficia si bancile care majoreaza creditarea in masura mai mica, proportional.

Taxa poate sa scada tot cu 50% in cazul in care marja de dobanda a bancii, calculata la nivelul semestrului/anului pentru care se datoreaza, se situeaza sub nivelul marjei de referinta a dobanzii (4%), sau in cazul in care diminuarea marjei de dobanda este egala sau mai mare decat tinta de diminuare a marjei de dobanda (-8%). Taxa se reduce in masura mai mica, de asemenea, procentual cu reducerea marjei.

Daca banca indeplineste ambele criterii, taxa se reduce la zero.

Indicatorii tinta de crestere a creditarii si de diminuare a marjei de dobanda, precum si marja de referinta a dobanzii se stabilesc anual, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Finantelor Publice, cu recomandarea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala. Pentru anul 2019, pentru fiecare institutie bancara, tinta de crestere a creditarii este de + 8% tinta de diminuare a marjei de dobanda este de -8%, iar marja de referinta a dobanzii este de 4 puncte procentuale.

De la plata taxei au fost excluse urmatoarele active:

a) numerarul;
b) solduri de numerar la banci centrale la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante;
c) expuneri neperformante la valoare neta;
d) titluri de datorie emise de administratii publice la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante;
e) credite si avansuri acordate administratiilor publice la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante;
f) credite acordate de institutiile de credit sectorului neguvernamental purtatoare de garantii primite din partea administratiei publice centrale la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante;
g) credite acordate institutiilor de credit, creante atasate si sume de amortizat, la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante ; depozite la institutii de credit, creante atasate si sume de amortizat, la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; conturi de corespondent la institutii de credit (nostro) si creante atasate, la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; operatiuni reverse repo si titluri luate cu imprumut, creante atasate si sume de amortizat, la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante.

Totodata, nu sunt supuse taxei pe active institutiile bancare care inregistreaza pierdere contabila, inainte de calculul taxei pe active, la sfarsitul semestrului, respectiv al anului pentru care se datoreaza taxa.

Cele mai multe modificari ale OUG 114 au privit taxa pe active dar, tot in acest domeniu, s-a stabilit ca indicele in functie de care se vor actualiza dobanzile la creditele in lei (actualul ROBOR) se va calcula dupa o alta formula.

Ce se schimba in celelalte domenii?

In privinta Pilonului II de pensii, s-a decis doar o amanare a majorarii capitalului social pana la 31 mai, si prelungirea termenului pentru varsarea primei transe pana la 31 decembrie 2019.

Pe piata de energie, operatorii pe baza de carbune au fost exceptati, pe moment, de la plata taxei.

In schimb, plafonarea pretului la gazele naturale s-a amanat pentru data de 1 mai (fata de 1 aprilie initial). De acest pret plafonat, de 68 de lei pe MWh, urmeaza sa beneficieze doar consumatorii casnici si CET-urile care livreaza agent termic populatiei. Initial, OUG 114 prevedea ca pot beneficia de pret plafonat si consumatorii industriali.

In domeniul telecom, pevederile care sanctioneaza operatorii de telefonie mobila pentru lipsa unor avize sau autorizatii in constructii ce tin de retea si infrastructura vor fi suspendate pana la 1 septembrie 2019.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri