In ultimii ani, gigantii de tehnologie precum Google, Apple sau Amazon au inceput sa “muste” din felia bancilor, lansand diverse produse si solutii care ii fac pe utilizatori sa interactioneze din ce in ce mai putin cu banca atunci cand vine vorba de finantele personale. In aceasta “batalie”, un startup israelian, fondat in 2015, isi propune sa fie unul dintre aliatii bancilor, oferindu-le o solutie ce aduce operatiunile financiare in tastatura smartphone-urilor, indiferent ca utilizatorul are sau nu aplicatia de mobile banking deschisa. Se numeste PayKey, are deja un parteneriat in Romania si este in discutii cu alti jucatori mari din piata. Noi am stat de vorba cu Guy Talmi, CMO PayKey, pentru afla povestea acestui startup.

PayKey este un start-up cu sediul in Tel Aviv, fondat in anul 2015 de catre Daniel Peled si Offer Markovich. Ideea din spatele business-ului a venit dupa ce acestia au realizat ca aplicatiile de mesagerie schimba felul in care oamenii comunica, transformandu-se in ultimii ani in platforme care ofera servicii din ce in ce mai diversificate.

"Clientii si-au mutat atentia de la aplicatii dedicate anumitor activitati/servicii la cele de mesagerie, locul unde majoritatea dintre ei isi petrec o mare parte din timpul liber. Acesta este motivul pentru care gigantii de tehnologie si-au lansat propriile produse financiare: portofelele digitale de la Google si Apple sau recent anuntata criptomoneda Libra pe care Facebook o pregateste (..) PayKey a fost lansat pentru a ajuta bancile sa concureze cu gigantii IT, facand serviciile financiare disponibile instant in orice aplicatie, acestea fiind integrate in tastatura smartphone-ului", precizeaza Guy Talmi intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Echipa din spatele PayKey a inceput dezvoltarea unui MVP (minimum viable product) in primele luni din 2015, reusind ca pana la finalul anului sa aiba primul client platitor.

"Noi oferim o solutie white label, personalizata pentru fiecare banca in parte. Asta inseamna ca institutile financiare decid exact ce functionalitati le ofera clientilor prin intermediul produsului. Bancile pot prelua orice serviciu din aplicatia lor de mobile banking pentru a-l face accesibil direct din tastatura smartphone-ului. Unele dintre cele mai populare servicii pe care clientii nostri le ofera deja prin intermediul PayKey sunt transferul si solicitarea de bani sau verificarea istoricului", explica Guy Talmi.

Pana in prezent, PayKey a incheiat doua runde de finantare, ridicand de la investitori peste 16 milioane de dolari. Guy Talmi considera ca in ultimul an au facut un "adevarat" salt in ceea ce priveste extinderea la nivel international.

"In acest moment lucram cu 18 banci la nivel global, inclusiv branduri puternice precum ING, HSBC sau Standard Chartered. Cu cei din urma am lansat solutia la nivelul intregului grup, pentru sucursale din 8 tari diferite. In unele piete, cum ar fi Coreea de Sud, lucram cu 3 banci, implementand astfel un nou standard pe partea de consumer engagement in sectorul bancar respectiv", povesteste Guy Talmi.

Guy Talmi: Avem discutii cu mai multe banci la nivelul Uniunii Europene, inclusiv jucatori mari din Romania

In acest moment, PayKey se concentreaza pe intarirea prezentei pe piata europeana. Recent au lansat solutia impreuna cu banca First Direct in Regatul Unit al Marii Britanii, cu ING in Polonia si cu Banca Transilvania in Romania.

"In acest moment avem discutii cu mai multe banci la nivelul Uniunii Europene, inclusiv jucatori mari din Romania. In targetul nostru intra orice institutie financiara care are o aplicatie de mobile banking. Sunt de parere ca piata din Romania imbratiseaza rapid noile tehnologii, asta se vede si din rata de penetrare a portofelelor digitale", precizeaza Guy Talmi.

In perioada urmatoare, cei de la PayKey isi propun, cu ajutorul grupurilor bancare cu care au deja parteneriate, sa se extinda pe toate pietele pe care acestea au operatiuni, sa ofere prin intermediul aplicatiei mai multe informatii financiare si sa "atace" noi industrii.

"Vrem sa oferim tehnologia noastra catre cat mai multe industrii in care companiile se adreseaza clientilor persoane fizice. Deja am integrat solutia in randul unor jucatori din industria telecom", povesteste Guy Talmi.

Daca sunteti client al Bancii Transilvania, puteti instala tastatura BT Pay (fie din setarile telefonului, sectiunea Tastaturi, fie direct din aplicatia cu acelasi nume) pentru a vedea cum functioneaza solutia dezvoltata de PayKey. Operatiunile pe care le puteti realiza sunt:

  • trimitere de bani (lei; euro) catre persoanele din agenda telefonului (intre clienti BT);
  • solicitare de bani (lei; euro) de la contactele din telefon (intre clienti BT);
  • verificarea soldurilor pentru cardurile adaugate in BT Pay.

De asmenea, mai jos aveti un clip video in care puteti vedea cum functioneaza aplicatia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri