Cerintele obligatorii ale noii directive de plati (PSD2) intra in vigoare maine (14 septembrie) la nivelul intregii Uniunii Europene, insa nu si componenta care stabileste cerintele tehnice si masurile de securitate pentru autentificarea stricta a clientilor(SCA) in cazul platilor online. Decizia de extindere a perioadei de implementare pentru zona de e-commerce a fost luata de catre Autoritatea Bancara Europeana.

Noua directiva de plati (PSD2) ce intra in vigoare pe 14 septembrie aduce o serie de schimbari in ceea ce priveste efectuarea platii cu cardul, fiind introdus conceptul de autentificare stricta a clientilor.

Vino alaturi de noi la Future Banking FinTech Edition pe 1 octombrie pentru a fi la curent cu ultimele trenduri din sistemul financiar. Te poti inscrie gratuit AICI.

Intr-o informare trimisa ieri de catre ING Bank Romania, banca precizeaza ca pentru plata cu cardul la comercianti, directiva prevede ca dupa fiecare 5 plati contactless consecutive sub 30 de euro/100 de lei, urmatoare plata va trebui sa fie autorizata printr-o metoda de autentificare.

In ceea ce priveste platile e-commerce, banca olandeza specifica faptul ca pentru a face o plata online pe un site care foloseste serviciul 3D secure(solutia prin care clientul primeste un cod pe numarul de telefon atasat cardului ce trebuie introdus pentru finalizarea tranzactiei), va trebui efectuat inca un pas, ca parte a cerintelor de autentificare stricta a clientilor, banca oferind ca exemplu introducerea unui cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP).

Aplicarea cerintelor de autentificare stricta a clientilor in zona de e-commerce este un subiect "sensibil "la nivelul intregii Uniuni Europene, Autoritatea Bancara Europeana luand decizia de a amana acest proces, pentru a nu risca sa afecteze experienta de plata a utilizatorilor in momentul in care fac cumparaturi online si de a le oferi institutilor financiare posibilitatea dezvoltarii unui flux mai prietenos.

Conform unor surse din piata, Banca Nationala a Romaniei a trimis zilele trecute o informare cu privire la aceasta decizie de amanare in care precizeaza ca prestatorii de servicii financiare au o perioada de 60 de zile pentru a se prezenta la BNR cu un plan de masuri pe care si-l propun sa il puna in aplicare privind aplicarea cerintelor de autentificare stricta a clientilor.

Mai multi jucatori din piata financiara isi propun sa introduca o solutie baza pe autentificare biometrica pentru a se alinia acestor cerinte de autentificare stricta a clientilor, mai exact confirmarea tranzactiei prin intermediul canalelor de Mobile si Internet Banking.

Autoritatea Banca Europeana urmeaza sa comunice in perioada urmatoare data pana la care prestatorii de servicii financiare sunt obligati sa se conformeze cu cerintele noii directive de plati in zona de e-commerce.

Romania este ultima tara din Uniunea Europeana care nu a transcris inca la nivel national noua directiva de plati (PSD2), lucru care ar fi trebuit facut inca din ianuarie 2018. Conform website-ului Camerei Deputatilor, abia ieri (12 septembrie), Comisia pentru buget, finante si banci a analizat proiectul de lege, hotarand in unanimitate de voturi, sa propuna Camerei Deputatilor (for decizional) dezbaterea si adoptarea sa.

Sursa foto: Jirapong Manustrong / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri