Arbitrul pensiilor private, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) urmeaza sa elaboreze in termen de sase luni legislatia aferenta pilonului II al pensiilor private obligatorii si asteapta in 2008 primele contributii la pilonul II, a anuntat institutia
Legea 411 din 2004 privind fondurile de pensii administrate privat, modificata si completata prin legea nr. 23/2007, prevede ca arbitrul pensiilor, sa elaboreze "in termen de sase luni, legislatia secundara referitoare la autorizarea ca administrator, prospectul schemei de pensii private, fondul de pensii private, avizarea celorlalte entitati (depozitar, auditor financiar) etc.", se arata intr-un comunicat CSSPP, remis NewsIn. CSSPP afirma ca primele contributii din pilonul II sunt asteptate la inceputul anului 2008.

Normele urmeaza sa fie supuse dezbaterii publice pe site-ul comisiei, urmand modelul pensiilor private facultative. CSSPP va continua sa elaboreze, in paralel, normele pentru pilonul III, al pensiilor private facultative, proces ce va fi incheiat in primul trimestru al 2007.

Potrivit proiectului de lege privind pensiile private obligatorii, in primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii, catre fonduri de pensii administrate privat vor fi transferate doua procente din contributia la asigurarile sociale de stat, contributia transferata urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6%, in interval de opt ani. Introducerea fondurilor de pensii din pilonul II va crea un deficit in bugetul asigurarilor sociale de stat de 0,1-0,2% din PIB in 2007, circa 150 de milioane de euro, potrivit oficialitatilor.

Institutiile de colectare si evidenta pentru fondurile de pensii din pilonul II vor fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). La pilonul II al sistemului de pensii vor participa obligatoriu tinerii de pana la 35 de ani. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani vor putea participa optional la acest sistem, cele peste 45 de ani neputand participa. Potrivit legii, administratorii de fonduri de pensii pot percepe un comision anual de maxim 2% din valoarea contributiilor colectate la fondul de pensii si un comision lunar de maxim 0,05% din valoarea activului net al fondului de pensii.

Potrivit specialistilor in domeniu, societatile de administrare a fondurilor de pensii private facultative (pilonul III), care vor incepe sa functioneze de anul acesta, vor pune la dispozitia contributorilor trei tipuri de fonduri, cu grade de risc investitional diferite. Vor exista, astfel, fonduri conservatoare, de risc minim, cu randamente de 4 - 5% in euro, fonduri echilibrate, de risc moderat, cu randamente de 7 - 10% in euro si fonduri dinamice, de risc sporit, cu randamente de 10 - 20%, care vor investi pana la 50% din activul lor net in actiuni ale companiilor listate pe piata de capital.

Estimarile din piata arata ca la pilonul II (pensiile obligatorii administrate privat), activele totale ale fondurilor de pe piata ar putea ajunge, in 10 ani, la valoarea de 34 miliarde lei, cu patru milioane de participanti. La pilonul II de pensii, luand in calcul o varsta de pensionare de 65 de ani, cu o contributie lunara care pleaca de la 2% din salariul brut mediu pe economie si ajunge la 6%, dupa opt ani, potrivit legii, incepand cu varsta de 30 de ani si tinand seama si de ajustarile impuse de inflatie, se va putea obtine o pensie de circa 300 lei pe luna.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri