Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat luni ca "se va tine" in acest an de tinta de deficit de 3,6% din PIB si accepta provocarea Consiliului Fiscal (CF), care avertiza ca deficitul bugetar pentru anul 2020 va fi cuprins intre 4,6% si 4,8% din PIB.

"Accept provocarea Consiliul Fiscal. Am estimat veniturile conservator anul acesta, dar nu de acolo cred ca o sa fie. Eu cred ca modul cum voi monitoriza executia bugetara si pe partea de cheltuieli si pe partea de venituri va arata ca acest 3,6% pe care il tintim ne tinem de el. Nu numai ca este o promisiunea a mea pe care vreau sa o tin, dar daca nu ne tinem de acest 3,6% din PIB pierdem ceee ce cred eu ca este cel mai important in acest moment: increderea investitorilor straini. Investitorii care vin si finanteaza si deficitul de cont curent si finanteaza aceasta economie in acest moment. Daca nu aveam aceasta finantare ieftina nu mergem mai departe. De aceea, ce am promis, aceea trebuie sa facem, chiar daca stiu ca este an electoral si este greu sa ne tinem pe partea de cheltuieli si asta va fi lupta mare in interior, cu celelalte ministere si cu partidul. Trebuie sa ne tinem de acest 3,6% din PIB", a declarat Florin Citu, la Digi24.

De asemenea, ministrul a subliniat ca majorarea pensiilor este inclusa in buget pentru anul acesta si de aceea nu intelege diferenta de opinie cu cei de la Consiliul Fiscal care au avertizat ca majorarea pensiilor 40% in acest an va duce la o crestere si mai mare a deficitului bugetar.

"Cred ca ingrijorarea la Consiliul Fiscal este pentru 2021, pentru anul acesta pensiile sunt incluse in buget. Aici avem o diferenta de opinie cu cei de la Consiliul Fiscal si nu-mi dau seama de ce au o diferenta atat de mare pentru 2020. 2021 este o alta discutie. Pentru 2020 banii sunt inclusi in buget - 87,4 miliarde de lei - care ar trebui sa fie de ajuns pentru a respecta legislatia in vigoare pentru pensii. Salariile bugetarilor de la 1 februarie vor fi marite, pentru ca la 1 februarie se platesc cele de la 1 ianuarie. Deci veti vedea ca oamenii vor primi bani in buzunar, salarii marite, nu este niciun fel de problema, in afara de demnitari, asa cum sunt eu, si de alesii locali pentru 2020", a mai spus ministrul Finantelor.

In ceea ce priveste esalonarea majorarii pensiilor, seful de la Finante a subliniat ca sunt sugestii pe aceste subiect, dar nu are niciun motiv sa discute despre orice altceva decat despre "respectarea legislatiei in vigoare" .

"Esalonarea majorarii pensiilor, aici sunt sugestii si l-am ascultat si pe domnul guvernator si opinia Consiliului Fiscal. Sunt economisti foarte buni, oameni cu experienta, oameni care au vazut foarte multe bugete. Avem discutii, dar in acest moment nu discutam despre asa ceva. Avand in vedere si executia - lasati-ma sa vad cum arata executia bugetara - pe urma vom putea discuta, dar in acest moment nu am niciun motiv sa discut despre orice altceva decat despre respectarea legislatiei in vigoare", a adaugat ministrul Finantelor.

Consiliul Fiscal (CF) estimeaza un nivel probabil al deficitului bugetar pentru anul 2020 cuprins intre 4,6 - 4,8% din PIB, de peste 6% din PIB in 2021 si respectiv peste 7% din PIB in 2022, potrivit Opiniei CF privind Legea bugetului de stat si Legea bugetului de asigurari sociale pentru anul 2020 publicata pe 23 ianuarie 2020.

"Considerand informatiile disponibile in acest moment, CF estimeaza un nivel probabil al deficitului bugetar pentru anul 2020 cuprins intre 4,6 - 4,8% din PIB. Ecartul fata de tinta de 3,6% din proiectul de buget provine din: 0,45 puncte procentuale (pp) din PIB din deteriorarea peste asteptari probabila a executiei bugetare aferente anului 2019, care reprezinta punctul de plecare in constructiile bugetare subsecvente; 0,5 pp din modificarea taxelor si impozitelor ulterior adoptarii proiectului de buget pentru 2020; 0,15 pp in ipoteza unei proiectii macroeconomice mai plauzibile (prudente)", se arata in document.

Consiliul Fiscal apreciaza ca sunt necesare masuri suplimentare privind veniturile si cheltuielile bugetare pentru a se asigura convergenta cu tinta de deficit propusa pentru anul curent

CF noteaza ca majorarea programata a punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 are loc in contextul unui derapaj bugetar de proportii deja existent.

"Chiar si fara aceasta masura estimarea CF privind deficitul bugetar pentru anul curent ar fi de circa 3,8 - 4,1% din PIB, ceea ce se traduce printr-o incordare si mai severa a bugetului, data fiind putinatatea resurselor disponibile in raport cu obligatiile angajate in prezent, chiar fara a le lua in considerare si pe cele viitoare. Impactul majorarii cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, precum si al celorlalte masuri cuprinse in noua lege a pensiilor va fi pe deplin observabil la nivelul anului 2021, implicand o majorare a ponderii cheltuielilor cu asistenta sociala cu inca 1,85 pp din PIB fata de anul curent, si un nivel al deficitului bugetar in jurul valorii de 6% din PIB. In 2022 deficitul ar trece de 7% din PIB. Asemenea deficite sunt foarte greu de imaginat ca fiind de acceptat de catre piete si indica nevoia de corectie la timp. In aceste conditii, o corectie catre niveluri apropiate de pragul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, avute in vedere de altfel si de autoritati in cadrul fiscal-bugetar pe termen mediu, apare drept extrem de dificil de realizat. De aceea, nu trebuie sa se accepte cresterea deficitelor bugetare, iar consolidarea trebuie sa debuteze inca din anul 2020", mentiona sursa citata.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri