Un document recent al Consiliului Uniunii Europene, care impreuna cu Parlamentul European, reprezinta principalul organism cu putere decizionala al UE, afirma ca industria de asigurari trebuie sa ofere o mai buna protectie, tratament egal pentru toata piata interna de asigurati si informatii oneste cu privire la ofertele de asigurare disponibile. In acest sens, se argumenteaza, in documentul citat, ca cetatenii UE ar trebui sa aiba acces la cel putin un instrument independent de comparare a preturilor pentru asigurarile auto.

"Legislatia UE prevede deja acest lucru pentru tarifele de telecomunicatii si gaze. Consumatorii nu ar trebui sa fie la mila site-urilor web inselatoare (cu oferte RCA - n.r.)", se arata in documentul citat, emis pe 29 ianuarie 2020. Cu toate acestea, presedintia Consiliului Uniunii Europene admite ca desi cele scrise mai sus constituie un obiectiv valid, va fi dificil de stabilit un criteriu pentru determinarea independentei unui comparator de tarife RCA.

"Solutii sunt deja disponibile in piata si sunt o multime de initiative private care concureaza intre ele". Pe de alta parte, "primele de asigurari auto nu sunt atat de usor de comparat precum tarifele la energie electrica".

Consiliul Uniunii Europena negociaza si adopta legislatia UE, impreuna cu Parlamentul European, pe baza propunerilor inaintate de Comisia Europeana.

Ipoteza existentei unui comparator independent de tarife RCA a fost lansata in spatiul public si de catre Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, anul trecut, cu scopul de a "limita costurile administrative si de vanzari al companiie de asigurari, care se transpun in costurile politelor RCA".

"Putem sa gasim un mecanism de piata care poate fi compatibil cu ceea ce spune Comisia Europeana. Ne gandim sa facem si comparatoare de preturi astfel incat sa fie mai transparenta informatia pentru clienti", a declarat Bogdan Chiritoiu.

El a mai spus ca Comisia Europeana nu interzice tarifele de referinta, "ceea ce interzice fiind ceva obligatoriu, introdus de stat". "Dar daca discutam de o recomandare sau un tarif de referinta, putem sa gasim un mecanism care poate fi compatibil cu ceea ce spune CE. Ne gandim sa face si comparatoare de preturi astfel incat sa fie mai transparenta informatia pentru clienti", a adaugat acesta, potrivit 1asig.

"Avem posibilitatea legala sa facem comparatoare de preturi pe mai multe domenii. Discutam cu autoritatile de reglementare din mai multe domenii, aici avem ASF. O sa vedem unde sunt necesare aceste comparatoare. Ce face piata bine o lasam pe ea sa faca, nu este nevoie sa se bage statul. Unde vedem ca lucrurile nu merg bine de la sine acolo trebuie sa intervenim", a adaugat el.

Bogdan Chiritoiu a subliniat ca acest comparator de preturi pe piata asigurarilor nu se poate face peste noapte. "Trebuie sa discutam cu toate companiile implicate, sa gasim ca sistemele lor informatice sa poata sa functioneze cu aplicatia pe care am dezvoltat-o noi, deci nu este un lucru care apare de azi pe maine".

Conform acestuia, BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania ar putea fi administratorul acestui comparator.

Sursa foto: Parichatphoto / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri