Companiile de constructii, cele cu pierderi sau cele care fac parte dintr-un grup si care au tranzactii cu partile afiliate sunt cele mai controlate de ANAF, sustine firma de consultanta TPA Romania.

Vino alaturi de noi la Wall-street Financial Forum pentru a afla care este starea economiei si a gasi metoda de finantare potrivita pentru afacerea ta. Inscrie-te gratuit AICI.

Anul trecut, ANAF a desfasurat un numar in crestere de inspectii fiscale inopinate, avand ca tematica preturile de transfer, un tip de control care a devenit tot mai frecvent incepand cu 2018. Analistii se asteapta ca si in 2020 organul fiscal sa controleze cu precadere anumite categorii de contribuabili, in functie de rezultatele analizei de risc efectuate, conform Agerpres.ro.

Din ceea ce s-a putut observa in cursul anului precedent, printre firmele verificate au fost cele care inregistreaza pierderi recurente sau cele care au avut o suma importanta de TVA de recuperat de la buget si nu au rambursari frecvente.

"Criteriile de risc si modul in care se realizeaza selectia firmelor ce vor fi controlate nu sunt insa transparente. Noi, in calitate de consultanti fiscali, putem observa tendinte, dar nu le putem spune clientilor cu certitudine daca si cand vor fi controlati", afirma Sorana Cernea, partener al TPA Romania si coordonatorul biroului din Cluj al firmei de consultanta si audit.

Specialistii au sesizat o frecventa a controalelor mai ridicata in randul firmelor de constructii, la care au avut loc verificari in special in legatura cu tratamentul fiscal al diurnelor acordate salariatilor.

O alta categorie mai des controlata sunt agentii economici care prezinta riscuri, printre care firmele cu pierderi, mai ales companiile ce fac parte dintr-un grup si care au tranzactii cu partile afiliate, companiile ce detin solduri mari de bani in casierie sau sume importante acordate ca avans spre decontare si care nu distribuie dividende si firmele ce raporteaza sume mari de TVA de recuperat, dar care nu solicita rambursarea o perioada lunga de timp.

"Firmele profitabile, care isi achita la zi datoriile fata de stat, sau cele care au controale recurente de rambursare de TVA si nu au avut sume semnificative refuzate la rambursare, nu au fost controlate, fapt ce ne conduce la concluzia potrivit careia organul fiscal efectueaza analize de risc si tine cont de acestea atunci cand alege contribuabilii ce vor fi controlati", concluzioneaza Sorana Cernea.

TPA furnizeaza servicii de consultanta fiscala si audit din Europa Centrala si de Sud-Est. Gama de servicii oferite cuprinde consultanta fiscala, contabilitate & raportare financiara, audit si consiliere.

Grupul TPA activeaza in 12 tari din Europa Centrala si de Sud-Est: Albania, Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Muntenegru, Slovacia si Slovenia.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri