Intrebarile daca exista sau nu bani pentru majorarea pensiilor sunt ciudate, in contextul in care Romania are deficite atat de mari, insa o solutie ar fi imprumuturile, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa, scrie Agerpres.

El a fost intrebat de jurnalisti daca Romania isi permite majorarea cu 40% a pensiilor si dublarea alocatiilor, in conditiile in care Comisia Europeana va declansa in perioada urmatoare procedura de deficit excesiv.

"Ministrul Finantelor si premierul au spus foarte clar ca au inclus cresterea in bugetul cu un deficit de 3,6%. Deci mai mult cred ca trebuie sa discutati cu dansii", a raspuns Isarescu.

El a amintit ca exista si opinia Consiliului Fiscal pe aceasta tema, pe care a catalogat-o ca fiind serioasa si profesionista.

"Avem si o opinie serioasa, solida, profesionista, a Consiliului Fiscal, deci noi ne putem aseza la masa sa discutam pornind de la un material serios. Dar daca singura intrebare care se pune este daca sunt sau nu bani pentru (cresterea pensiilor cu - n.r.) 40% chiar nu vreau sa mai comentez, ca am vazut ca sunt comentat suficient. Eu unul nu ma pot aseza la o asemenea masa si nici nu pot sa raspund si imi cer scuze", a precizat guvernatorul.

Intrebat ce parere are despre alocatii, Isarescu a glumit, precizand ca are o parere bune despre alocatii si pensii, insa discutia este despre situatia fiscal-bugetara a tarii.

"Aici, parerea BNR este ca avem o problema majora. Sunt doua deficite mari si cred ca trebuie sa ne asezam sa discutam serios despre ele. (...) Comisia va spune ceva, Guvernul va trebui sa raspunda, iar noi aici va trebui sa stam cu arma la picior ca sa nu se strice lucrurile", a mai spus el.

Seful BNR a aratat ca zilele urmatoare va aparea raportul de tara si vom vedea care sunt recomandarile Comisiei Europene, insa a subliniat ca partea fiscal-bugetara este o decizie 100% politica.

Jurnalistii au insistat sa afle daca reprezentantii BNR au stat la masa cu cei ai Guvernului pentru a stabili urmatorii pasi.

"Nu ne-am pus, ca daca ne puneam... Nu ne-am pus. Cu Guvernul precedent am discutat, stiti bine ce rezultate am avut. Au fost multe discutii. Cel actual e de doar trei luni. Ne-am aseza cu ei la masa, dar dansii spun un lucru clar: "Trebuie sa respectam legea. O lege in Romania se respecta". Deci raspunsul scurt este ca nu am cazut de acord. Salut faptul ca aproape toti analistii economici, fiscali si o buna parte din media sesizeaza o problema care devine acuta: cele doua deficite. Repet, nu vin din politica monetara. (...) Nu au fost facute corectii la timp, vor fi facute in viitor, in domeniul fiscal-bugetar", a raspuns guvernatorul.

El a aratat ca BNR nu recomanda majorarea impozitelor, care ar face mai rau.

"Abordarea noastra a fost mai intai sa oprim deteriorarea si apoi treptat-treptat sa ajustam, beneficiind de faptul ca nu avem ca in 2007-2008 deficite externe de 14%, ci doar 5%, relativ rezonabil. Si nici deficitul bugetar nu este atat de mare. Deci nu am gasit pana acum acea combinatie de politici care sa duca la corectia necesara", a precizat Isarescu.

In opinia sa, situatia este cu atat mai dificila, cu cat mediul politic tinde sa faca promisiuni electoratului, lucru pe care il intelege.

"Una e sa te asezi la masa si alta e sa gasesti o solutie. Logica politica este alta - am fost si eu in politica si stiu - logica in politica este sa dai. Vrei, nu vrei, asta este. Am fost si eu in fata multimii. Daca nu dai e rau, daca iei e catastrofa. Deci sunt vaccinat si la intrebarile dumneavoastra, si la tipul acesta de negociere. Inteleg. Daca ma duc la masa nu incep sa bat cu pumnul in masa, inteleg logica politica. Dansii, clasa politica, stau in fata electoratului si trebuie sa promita ceva. De-asta va spun ca nu stiu cum iesim din situatia asta", a continuat seful bancii centrale.

Isarescu a aratat ca solutiile sunt majorarea veniturilor, taierea cheltuielilor sau imprumuturile.

"Eu nu am spus ca nu sunt bani pentru pensii, am spus ca este ciudat sa discuti despre intrebari precum sunt sau nu bani cand ai un asemenea deficit. Rational, din punctul meu de vedere, cum poti sa pui o asemenea intrebare, cand ai deficite, deci cheltuiesti mai mult decat incasezi, nu ai bani? Si ce faceti dumneavoastra sau cineva care cheltuieste mai mult decat incaseaza? Sau se zbate sa munceasca mai mult, sa faca mai mult, sau se intinde cat e plapuma, taie din cheltuieli, sau se duce sa se imprumute", a punctat el.

In opinia sa, pe tema imprumuturilor este nevoie de o discutie serioasa.

"Nu avem alte definitii pentru a nu avea bani. A nu avea bani inseamna a nu avea bani. A nu avea bani inseamna ca, daca vrei sa cheltuiesti mai mult decat incasezi, te duci si te imprumuti. Daca e sa discuti serios, cum cred eu ca se poate discuta serios, trebuie sa incepi sa discuti asa: care sunt sumele care trebuie imprumutate; daca sunt enorme, sa vedem cine ti le da, in ce conditii, daca poti sa dai banii inapoi. Asta este o discutie serioasa", a subliniat seful BNR.

El a adaugat ca este greu sa ai o discutie serioasa in conditiile actuale, in care la televizor e un "taraboi" din care nu se mai intelege nimic.

"Sa vedem ce spun procedura, raportul de tara si Guvernul. Noi am facut suficiente comentarii, si despre pensii, si despre deficitul bugetar. Am spus ca este o chestiune serioasa pe care nu trebuie sa o discutam in conditii de zgomot mediatic. Am vrut si eu sa urmaresc aseara un program la televizor si n-am mai priceput nimic. Nu vreau jignesc pe nimeni. Trebuie sa discutam serios si profesionist. Deci ne oprim aici cu comentariile. (...) E un taraboi de-ti vine sa inchizi televizorul. Nu jignesc pe nimeni", a mai spus Isarescu.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri