Bitcoin, cea mai populară criptomonedă din lume, pare că își propune să depășească recordul atins în decembrie 2017, având în vedere evoluțiile din ultimele zile.

Criptomoneda a depășit la începutul zilei de 18 noiembrie pragul de 18.000 de dolari pe unitate, cu aproximativ 11.000 de dolari mai mult decât valoarea cu care își începea prima zi a anului 2020, conform datelor agregate de platforma coindesk.com.

Evoluția criptomonedei din ultimele săptămâni amintește de parcursul înregistrat la nivelul anului 2017, când valoarea acesteia s-a apropiat pe la jumătatea lunii decembrie de suma de 20.000 de dolari pe unitate, ca mai apoi să încheie anul undeva în jurul valorii de 13.000 de dolari.

Caracterul extrem de volatil al monedei digitale a fost resimțit puternic de cei care au ales să cumpere în momentul în care aceasta se apropia de pragul de 20.000 de dolari, având în vedere că un an mai târziu, la finalul anului 2018, Bitcoin se tranzacționa în jurul valorii de 4.000 de dolari pe unitate.

Entuziasmul fanilor bitcoin, impulsionat și de interesul companiilor financiare pentru criptomonede

O parte dintre fanii criptomonedei Bitcoin sunt de părere că situația din 2017 nu se va repeta, bazându-se pe interesul manifestat de mai multe companii mari pentru această zonă.

Un exemplu relevant este reprezentat de către Fidelity Investments, compania americană de servicii financiare ce administrează active de peste 7,2 trilioane de dolari pentru clienții din portofoliu. Aceasta a lansat la finalul anului 2018 o companie denumită Fidelity Digital Asset Services care administrează portofoliul de criptomonede și tranzacțiile din această industrie pentru investitori instituțional interesați de monedele digitale, conform CNBC.com

Un exemplu recent este reprezentat de către gigantul PayPal care și-a anunțat la sfârșitul lunii octombrie a acestui an intrarea pe piața de criptomonede prin lansarea unei funcționalități ce le permite utilizatorilor să cumpere și să vândă Bitcoin.

Entuziasm a stârnit în rândul fanilor Bitcoin și anunțul făcut de către compania americană de servicii financiare Square, care a declarat în luna octombrie a acestui an că a cumpărat într-o singură zi 4.709 bitcoin pentru un preț total de aproximativ 50 de milioane de dolari. Mutarea este una câștigătoare pentru companie, momentan, având în vedere că de la acel moment până în prezent prețul Bitcoin pe unitate a crescut cu aproximativ 8.000 de dolari.

Utilizarea monedelor Bitcoin în România: cum arăta situația anul trecut

Dincolo de a deține Bitcoin doar în speranța că această criptomonedă crește și se vor alege cu un profit de pe urma ei, utilizatorii o pot folosi și pentru a cumpăra diverse bunuri chiar de la comercianți din România.

Antonio Eram, CEO și fondator NETOPIA Payments, declara într-un interviu, pe care l-a acordat publicației wall-street.ro, că în 2019, 50 de comercianți online proveniți din diverse industrii, printre care PC Garage, Kartela, Evomag, Vola sau Floria, au procesat tranzacții cu bitcoin prin intermediul business-ului pe care îl reprezintă.

“La nivelul anului 2019 s-au inregistrat aproximativ 3.000 de tranzactii plătite cu bitcoin, cu o valoare totală de circa 2.900.000 de lei, mai puține comparativ cu anul 2018 când s-au inregistrat circa 4.000 de tranzactii, în valoare de 5.400.000 de lei. Interesantă este scăderea valorii totale a tranzacțiilor, mult mai accelerată proporțional decât numărul acestora, cauzată și de fluctuațiile semnificative a valorii criptomonedelor în ultimul an”, precizează Antonio Eram, CEO si fondator NETOPIA Payments, pentru wall-street.ro.

Reprezentantul NETOPIA considera la momentul acordării interviului că impozitarea impusă recent de ANAF pe veniturile din transferurile de criptomonede este unul dintre motivele din cauza cărora volumul plăților în criptomonede va rămâne în 2020 la nivelul înregistrat în 2019 sau chiar va scădea. Vă prezentăm mai jos informațiile oferite de ANAF cu privire la impozitarea criptomonedelor.

ANAF și impozitarea criptomonedelor

Noua variantă a declarației unice, prin intermediul căreia cei care tranzacționează bitcoin sau alte criptomonede trebuie să iși declare veniturile obtinuțe din aceste activități, a fost publicată în Monitorul Oficial la finalul lunii ianuarie a acestui an. Una dintre principalele modificări este chiar includerea unei secțiuni dedicate criptomonedelor.

ANAF a precizat pentru wall-street.ro că impozitul pe venit pentru tranzacțiile cu criptomonede se calculează de către contribuabil asupra câstigului din transferul de monedă virtuală, determinat ca diferența pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției, iar câstigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 de lei.

Sursa foto: Quatrox Production / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri