Indicele Prețurilor de Consum (IPC) din decembrie a crescut la 8,19% a/a, de la 7,80% în luna noiembrie, față de prognoza conform mediei sondajului Bloomberg de 7,90% și prognoza analiștilor macro ai BCR, de 7,14%.

„Eroarea de prognoză din partea noastră a venit exclusiv din cauza gazului și a energiei electrice, deoarece limitele de preț și subvențiile nu s-au reflectat în facturile pentru consumatori. De fapt, prețurile la gaze au continuat să înregistreze creșteri lunare, iar prețurile la energie electrică au crescut cu 6,3% de la lună la lună în decembrie, după o scădere cu 12,2% în noiembrie”, consemnează Ciprian Dascălu, Economist-șef al BCR, într-o analiză destinată investitorilor.

„Indicele prețurilor de consum de bază a crescut la 4,7% de la an la an în decembrie de la 4,3% anterior, peste așteptările noastre. Având în vedere presiunea inflaționistă mai puternică decât așteptările, ne revizuim prognoza inflației (inflației de bază n.r.) pentru sfârșitul anului 2022 în creștere cu 0,2 puncte procentuale la 4,8% a/a, presupunând că măsurile guvernamentale de a tempera scumpirile s-ar reflecta în facturile consumatorilor”, mai spune Dascălu.

Citește și: Inflația a depășit recordul anului în decembrie și a ajuns la 8,19%, dând peste cap prognoza BNR

BNR va menține probabil ritmul treptat al creșterilor ratelor dobânzii de politică monetară. Vedem încă 100 de puncte de bază de majorări ale ratei în acest an în pași de 25 de puncte de bază fiecare, rata terminală pentru ciclu fiind atinsă la 3,00% până la jumătatea anului 2022, în viziunea analizei BCR.

„Prin urmare, facilitatea de credit ar trebui să atingă 4,00% până la jumătatea anului 2022 și, probabil, să devină instrumentul operațional relevant în cadrul politicii de „control ferm asupra lichidității pieței monetare” și strânsă strângere asupra cursului de schimb, odată ce excedentul de lichiditate după cheltuielile mari de stat de la sfârșitul anului este sterilizat de interventiile BNR FX. Bilanțul de risc pentru apelul nostru de rate este în mod clar înclinat în sus, mai ales în cazul deprecierii leului,

Inflația a crescut și în luna decembrie, în pofida intervențiilor Băncii Naționale de urcare a dobânzii cheie și a ajuns la 8,19%, un nivel record în România ultimilor ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

1. Indicele preţurilor de consum (IPC) – indicator pentru determinarea inflaţiei la
nivel naţional:

▪ Preţurile de consum în luna decembrie 2021 comparativ cu luna noiembrie 2021 au crescut cu 0,7%.
▪ Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2021 comparativ cu luna decembrie 2020 este 8,2%.
▪ Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2021 – decembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni
(ianuarie 2020 – decembrie 2020) este 5,1%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri