Fie că planurile tale includ achiziția unei mașini sau a unei case sau poate o reamenajare a locuinței, ele presupun niște cheltuieli mari care pot fi acoperite cu ajutorul unui credit bancar. Indiferent că decizi să apelezi la un credit ipotecar, de construcție sau de nevoi personale, un criteriu foarte important căruia trebuie să îi acorzi o atenție deosebită este reprezentat de dobândă.

Înainte de a accesa un credit este esențial să știi ce este dobanda, câte tipuri de dobânzi există și care este modalitatea lor de calcul. În funcție de aceste lucruri, poți stabili din timp dacă este convenabil să accesezi un anumit tip de credit sau nu și poți totodată să anticipezi anumite probleme care pot apărea.

Pentru a te asigura că ești suficient de bine informat și că faci cea mai bună alegere, în momentul în care decizi să apelezi la un credit, poți discuta cu un broker de credite pentru a obține cel mai avantajos credit pentru tine.

Ce este o dobândă bancară?

O dobândă bancară este suma de bani pe care o primești în cazul produselor de economisire sau pe care o plătești în cazul unui contract de credit. Mai exact, dacă decizi să te folosești de anumite produse de economisire (cont de economii, depozit la termen etc.), instituția bancară la care apelezi îți plătește o dobândă în baza unui contract încheiat și în funcție de reglementările legale. În această situație, tu ești cel care împrumută o anumită sumă de bani băncii, astfel că tot tu ești cel care beneficiază de câștigul suplimentar venit din dobândă.

În cazul în care dorești să apelezi la o instituție bancară pentru a obține un credit, banca îți împrumută banii, astfel că tu ești cel care plătește dobânda, iar banca este instituția care beneficiază de câștigul venit din dobândă. Aceasta are rolul de a acoperi riscurile pe care banca și le asumă atunci când aprobă împrumutul.

Câte tipuri de dobândă există?

În cazul în care dorești să obții un contract de credit, pot exista următoarele tipuri de dobândă:

  • Dobânda fixă - presupune că debitorul (cel care primește bani de la bancă) va trebui să plătească lunar aceeași sumă din banii pe care îi datorează băncii, deoarece dobânda se stabilește în momentul semnării contractului de credit și nu poate fi modificată pe toată perioada finanțării.
  • Dobânda variabilă - este compusă din marja băncii și indici de referință și poate suferi modificări pe perioada finanțării în funcție de aceștia. Indicii de referință sunt: Romanian Interbank Offered Rate (ROBOR) care se aplică creditelor imobiliare, European Interbank Offered Rate (EURIBOR) care se aplică tuturor creditelor în euro, Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) care se aplică tuturor creditelor în RON și London Interbank Offered Rate (LIBOR) care se aplică în principal creditelor în alte valute decât cele menționate mai sus: USD, CHF, GBP.
  • Dobânda anuală efectivă (DAE) - reprezintă costul total al creditului pentru consumator și este exprimată ca procent anual din valoarea totală a creditului, ținând cont de rata inflației. Această dobândă cuprinde totalitatea comisioanelor aferente unui contract de credit: comisioane de administrare, taxă de analiză dosar, comision de procesare și închidere dosar, comision de retragere sau interogare sold.

De asemenea, o dobândă poate fi și simplă sau compusă.

  • Dobânda simplă - se aplică la împrumuturile care nu depășesc un an. Aceasta se calculează în funcție de rata dobânzii stabilite de către bancă și de valoarea totală a creditului.
  • Dobânda compusă - se aplică atunci când tu ești cel care împrumută banca prin folosirea unor produse de economisire precum fondurile de investiții sau depozitele cu capitalizare. În cazul investițiilor, în primul an se aplică dobânda simplă și obții o anumită sumă de bani, iar începând cu al doilea an vei beneficia atât de suma de bani care vine din dobânda simplă, cât și de o altă sumă de bani care vine dintr-o dobândă aplicată la dobânda inițială.

Cum se calculează dobânzile?

Cu siguranță, înainte de a solicita un credit, dorești să compari rata acestuia cu ratele altor credite existente pe piață, pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere care se potrivește nevoilor tale. În cazul în care decizi să apelezi la un broker de credite, acesta îți va ușura munca pe tot parcursul procesului de creditare și te va ajuta să economisești timp, pentru că el va analiza ofertele din piață pentru tine și îți va propune soluția financiară care te avantajează cel mai mult.

Calculul unei dobânzi simple se poate face prin utilizarea următoarei formule: D= So *d*n, unde:
D= valoarea dobânzii;
So= suma creditată;
d= rata dobânzii;
n= perioada de timp a creditului.

Dobânda compusă se poate calcula folosind următoarele formule: D1= P*d și D2= D1 +(d *D1), unde:
D1= valoarea dobânzii în primul an;
P= valoarea investiției;
d= rata dobânzii;
D2= valoarea dobânzii în al doilea an.

Spre deosebire de dobânda compusă și de dobânda simplă, dobânda anuală efectivă poate fi calculată doar de către instituția financiară care oferă creditul.

Concluzionând, dobânda este un criteriu important în cazul oricărui împrumut, indiferent că tu ești beneficiarul ei sau că trebuie să o plătești prin contractarea unui credit. Este esențial să fii informat și să cunoști îndeaproape toate detaliile înainte de a semna un contract de credit, motiv pentru care brokerii de credite sunt un real ajutor. Printr-un astfel de parteneriat, te asiguri că beneficiezi de un plan de creditare bine pus la punct, care corespunde nevoilor și veniturilor tale lunare, eliminând astfel orice risc de neplată în viitor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri