Ultimii ani au adus progrese la capitolul digitalizare și incluziune financiară în România, însă în același timp decalajul dintre zonele de dezvoltare ale României s-a adâncit, consideră Bogdan Pătru, Head of Public Policy, Mastercard România și Croația.

”Dacă ne uităm la cele mai mari 4-5 orașe din România totul pare perfect, însă atunci când ne îndreptăm privirea spre mediul urban mic și spre rural vedem o cu totul altă situație. Cred că în perioada următoare efortul autorităților și al mediului privat ar trebui să se concentreze către această zonă și să ne dăm seama că există mai multe probleme decât clasicul ‘școlile de la sat au toaleta în curte’. Da, și aceasta este o problemă, dar trebuie văzută ca fiind parte dintr-un deziderat mai amplu”, spune Bogdan Pătru.

Reprezentantul Mastercard subliniază progresele înregistrate la capitolul digitalizare și în ceea ce privește interacțiunea cu administrația publică, chiar dacă, realist vorbind, baza de la care s-a plecat era la un nivel redus. În ceea ce privește incluziunea financiară, un progres notabil a fost includerea educației financiare ca materie obligatorie începând cu anul școlar 2021 – 2022.

”Cred că peste 2-5 ani vom putea să vedem niște rezultate pozitive. Da, lucrurile s-au miscat mai incet decât în alte state membre, dar am vazut și inițiative bune din partea Guvernului, din partea autorităților și din partea Parlamentului”, a mai adăugat Pătru în cadrul evenimentului CSR Growing Responsible, organizat de green start-up și wall-street.ro.

Nu în ultimul rând, o evoluție bună s-a înregistrat și la nivelul plăților electronice. Tranzacțiile cross-border au înregistrat o creștere de 70% în 2021, ajungând la un avans de 13% față de anul pre-pandemic 2019.

O contribuție semnificativă a avut-o platforma ghișeul.ro, dezvoltată în parteneriat public privat, și care a ajuns de la 300.000 de utilizatori înai ntea pandemiei, la peste 1 milion de utilizatori în prezent.

”Și de această dată un rol smenificativ au avut și autoritățile statului care la începutul pandemiei a incurajat plațile electronice și utilizarea ghiseul.ro. Credem că trendul va continua. Chiar dacă plățile electronice au înregistrat creșteri, un aspect mai puțin pozitiv este obiceiul de a retrage toți banii de la ATM în ziua de salariu, un obicei care poate fi însă înțeles în perioadele de criză, când lumea este mai precaută”, a concluzionat reprezentantul Mastercard.

Bogdan Pătru a participat la CSR Growing Responsible un eveniment realizat de Green Start-Up și wall-street.ro cu sprijinul Mastercard și Telekom.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri