CSSPP vrea sa elimine plafonul de 15% al contributiei la pensiile private

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) vrea sa propuna eliminarea limitei de 15% din salariu la contributia la pensiile facultative sau marirea plafonului, deoarece exista persoane care vor sa contribuie mai mult, a declarat presedintele institutiei, Mircea Oancea, citat de NewsIn.

"Exista persoane cu varsta de peste 50 de ani care intra in sistem, care mai au circa 10 ani pana la pensie si care doresc sa cotizeze cu sume mai mari pentru a beneficia de o pensie mai mare. Vom propune eliminarea plafonului de 15% din salariu, dupa care schimbarea urmeaza sa fie aprobata de ministerele muncii, economiei si finantelor si de parlament", a explicat Oancea, pentru NewsIn.

El a mentionat ca pensiile facultative reprezinta de fapt o optiune a persoanelor care intra in sistem, de aceea crede ca nu este corecta o reglementare care sa ingradeasca nivelul contributiei. "Nu trebuie sa adoptam sistemul bancar de prudentialitate", a mai spus Oancea.

Presedintele CSSPP a adaugat ca legiuitorul nu i-a oferit nicio explicatie privind limitarea contributiei la 15% pentru pensiile facultative. In opinia lui, aceasta masura ar fi putut avea in vedere ca persoana care a aderat la sistemul de pensii facultative sa dispuna de sumele necesare cheltuielilor curente.

Oancea considera ca legiuitorul a avut in vedere si faptul ca in acest fel angajatul ar putea solicita angajatorului sa-i treaca pe cartea de munca salariul real, in conditiile in care multi angajati au trecut pe cartea de munca doar salariul minim pe economie si in realitate castiga mai mult.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
De unde vor pensionarii să fie luați bani pentru majorarea cu 40%
Setari Cookie-uri