Agentiile de rating romanesti care vor sa evalueze eminentii din piata de capital trebuie sa aiba proceduri de confidentialitate, actionari independenti si sa respecte metodologia de evaluare pentru a fi aprobate de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM)
"Instructiunea stabileste criteriile de agreare de catre CNVM a agentiilor de rating care evalueaza si noteaza emitentii si/sau instrumentele financiare tranzactionate pe pietele din Romania. Practic sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o agentie de rating pentru a activa pa piata de capital din Romania, a declarat Bogdan Chetreanu membru in Comisie.

Reglementarea arbitrului pietei, a fost alcatuita in conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 297/2004 privind piata de capital.

Proiectul de instructiune a fost publicat de arbitrul pietei in luna martie. Principalele criterii pe care trebuie sa le indeplineasca o agentie de rating vizeaza calitatea si integritatea procesului de rating, independenta agentiilor si evitarea conflictului de interese.

Totodata, CNVM a stabilit si criterii privind responsabilitatea agentiilor de rating fata de investitori si emitenti. Agentiile vor fi obligate sa adopte proceduri pentru protectia informatiilor confidentiela transmise de companiile pe care le evalueaza.

Ratingul trebuie acordat de catre agentia de rating si nu de catre un analist individual angajat al agentie. in plus, ratingurile trebuie sa reflecte toate informatiile cunoscute si considerate a fi relevante pentru si in conformitate cu metodologia publicata.

Agentia este este obligata sa faca public codul sau de conduita si sa descrie modul in care prevederile acestuia implementeaza in intregime criteriile stabilite prin prezentade instructiunea CNVM.

Instructiunea CNVM precizeaza si criteriile privind independenta actionarilor. Astfel, actionarii seminificativ ai agentiei de rating trebuie sa fie independenti. Potrivit regulilor CNVM casele de brokeraj, companiile de asigurari, institutiile de credit, emitentii de valori mobiliare nu pot fi actionarii seminificativi ai unei agentii de rating. in ceea ce priveste directorii agentiilor de rating, acestia nu pot detine o alta functie remunerata.

Agentiile de rating trebuie sa aiba o pagina de inernet proprie pe care vor publica toate ratingurile acordate care au caracter public. Agentiile vor trebui sa mentina un rating pe site cel putin pana la data la care se intrerupe monitorizarea acestuia, mentioneaza intructiunea.

Instructiunea va intra in vigoare la data publicarii acesteia si a Ordinului de aprobare in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri