Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, 4 miliarde lei (1,2 miliarde euro) in depozite cu scadenta la doua saptamani de la cele 20 banci comerciale participante la licitatie, la o dobanda anuala medie de 6,84%, in usoara crestere fata de ultima licitatie, informeaza NewsIn.

La licitatia de luni, banca centrala a acceptat sa plateasca o dobanda maxima de 6,94% pe an pentru 61,92% dintre ofertele bancilor, iar dobanda minima acceptata a fost de 6,50% pe an.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei au urcat usor la 6-7% pe an de la 5,5-6,5% pe an, cat erau vineri, in asteptarea licitatiei organizate luni de BNR.

"Banca centrala a anuntat ca a atras 4 miliarde lei in depozite la doua saptamani, la care a acceptat sa acorde o dobanda medie de 6,84% pe an, iar dobanzile overnight s-au mentinut in jurul nivelului de 6,5-7% pe an", a declarat dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, pentru NewsIn.

Banca centrala si-a schimbat strategia de sterilizare a leilor in exces ai bancilor pe 9 iulie, cand a inceput sa atraga acesti bani in depozite la doua saptamani la dobanzi ce variaza de la o banca la alta, spre deosebire de licitatiile anterioare in care atragea surplusul de lei in depozite la o luna si acorda o dobanda anuala fixa egala cu cea de politica monetara.

Faptul ca banca centrala atrage bani pe perioade mai scurte de timp permite bancilor sa isi controleze mai bine lichiditatile, sustin analistii si dealerii din piata.

Luni, 10 septembrie, au intrat in piata 1,5 miliarde lei, atrase in urma cu doua saptamani de BNR la o dobanda anuala medie de 6,71%. Banca centrala a atras la licitatia similara de lunea trecuta 5 miliarde lei in depozite la doua saptamani si a acordat o dobanda medie de 6,75% pe an.

Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,3128 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu 59 lei vechi (0,18%) fata de euro, de la 3,3069 lei/euro, cat era vineri.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de luni un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 5,66% pe an, fata de 5,16% pe an cat era la sfarsitul saptamanii trecute, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a urcat la 6,56% pe an, de la 6,19%, cat era vineri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Doar trei companii de pe bursa comunica perfect cu investitorii
Setari Cookie-uri