Valoarea activelor nete ale celor sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III) care au demarat activitatea a crescut cu 3,23% in perioada 4 - 11 ianuarie 2008 la pana 15 milioane lei (4,1 milioane euro), potrivit datelor publicate vineri de arbitrul pensiilor private.
La data raportarii, erau active sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata) si OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), potrivit arbitrului pensiilor private.

Numarul total de participanti atras de cele sapte fonduri de pensii facultative era de 59.781 la 11 ianuarie, dupa cum arata datele publicate de CSSPP. AZT Moderato a atras 13.986 de participanti si a ajuns la o valoare a activului net de 2,82 milioane lei, ING Clasic are 8.003 de participanti si un activ net de 1,94 milioane lei, AZT Vivace - cu un activ net de 1,37 milioane lei si 11.438 participanti, Pensia Mea - 10.446 de participanti, cu un activ de 869.446 lei, si ING Optim - cu un activ net de 886.315 lei si 4.238 de participanti.

BCR Prudent, cu 11.446 de participanti, a ajuns la un activ net de 7,079 milioane lei.

OTP Strateg a facut prima raportare la CSSPP la sfarsitul lunii noiembrie si a afisat un numar de 224 de participanti si un activ net de 14.731 lei.

"In 2008, ne asteptam la o dublare a numarului fondurilor active pe piata pensiilor facultative", a declarat la inceputul lunii trecute, pentru NewsIn, Mircea Oancea, presedintele CSSPP.

"Ne asteptam ca in 2008 sa avem peste 300.000 de participanti la pensiile facultative si active nete de 60 milioane lei. Initial estimam ca pana la sfarsitul lui 2007 activele pe pilonul III se vor ridica la 40 milioane lei, insa demararea procedurii de aderare la Pilonul II a incetinit ritmul de crestere al pietei pensiilor facultative, deoarece persoanele s-au reorientat catre acest sector", a adaugat Oancea.

Cea mai mare crestere fata de saptamana anterioara a fost inregistrata de Pensia Mea, care a crescut cu 22,36%. AZT Vivace, a crescut cu 6,55%, in timp ce ING Optim a crescut cu 5,53% si OTP Strateg cu 17,08%. ING Clasic a avut o crestere de 5,71%. Valoarea activelor nete ale fondului AZT Moderato a urcat cu 2,37% fata de saptamana precedenta, in timp ce activele nete ale BCR Prudent au crescut cu 0,09%.

CSSPP a mai avizat ca administratori de fonduri de pensii facultative societatea SAI Raiffeisen Asset Management.

Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si este deductibila in limita a 200 euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri