Autovehiculele noi achizitionate in leasing pe piata romaneasca au totalizat, in primele cinci luni, 26.673 de unitati, in crestere cu circa 43% fata de perioada similara a anului trecut, reiese din datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Avansul inregistrat pe acest segment intervine pe fondul cresterii, cu 58,6%, pana la 101.974 de unitati, a vanzarilor de autovehicule noi pe piata autohtona.
Datele privind ponderea leasingului in totalul pietei auto sunt estimative, deoarece situatia vanzarilor in functie de modul de achizitie nu este disponibila in cazul vehiculelor comerciale grele comercializate anul trecut, iar, in cazul autoturismelor autohtone, cifrele reflecta doar finantarile derulate prin societatile de leasing partenere ale furnizorilor.

Cu toate ca vanzarile in leasing au continuat sa creasca, acest sistem de finantare a avut o evolutie inferioara platii prin credit bancar sau cash, in cazul autoturismelor de import. Din cele 33.691 de unitati importate anul trecut, 18.086 de autoturisme (54%) au fost comercializate in leasing, cu 53% mai mult fata de acelasi interval al anului trecut. Vanzarile prin credit bancar si cash au ajuns la 15.605 de unitati (46%), cu 90% mai mult fata de 2004.

Leasingul domina importurile de masini comerciale

Leasingul a continuat sa domine importurile de autovehicule comerciale sub 3,5 tone, dar cresterea fata de anul trecut, de 70%, este comparabila cu cea inregistrata pe segmentul platii cash si rate, de 68%. Situatia poate fi explicata prin faptul ca un real avantaj la leasing in loc de credit il au firmele.

Din cele 4.909 vehicule comerciale usoare importate in intervalul ianuarie-mai 2005, 3.207 de unitati (65%) au fost comercializate in leasing.

Un numar de 1.702 de unitati (35%) au fost achizitionate in numerar sau prin credit bancar.
Cele mai bine vandute autovehicule de import au fost Peugeot, acestea fiind achizitionate in leasing in proportie de 35% (281 unitati), urmate de Fiat - 75% (596 unitati), Ford - 70% (549 unitati) si Renault - 71% (536 unitati).

Cu exceptia Renault, ponderea vehiculelor comercializate in leasing a scazut la celelalte marci mentionate.

Din totalul de 2.675 de vehiculele comerciale grele vandute in primele cinci luni, 1.978 de unitati (74%) au fost achizitionate in sistem leasing.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri