Bancile din zona euro au ingreunat acordarea de credite pentru companii si populatie, in contextul in care incearca sa controleze mai bine imprumuturile dupa criza de pe pietele financiare, a aratat Banca Centrala Europeana (BCE), potrivit Reuters.

"Rezultatele din aprilie 2008 privind creditarea bancara indica o inasprire a standardelor de creditare, iar inasprirea este mai accentuata in ceea ce priveste creditarea firmelor mari decat a celor mici si mijlocii", potrivit BCE.

"Bancile au inasprit si standardele pentru creditele pe care le acorda populatiei ca sa cumpere case", informeaza editia din aprilie a unui raport trimestrial al BCE.

De la declansarea crizei creditelor in vara trecuta si pana in prezent, bancilor le-a fost tot mai greu sa obtina finantare pe care sa o imprumute mai departe firmelor si consumatorilor si au devenit si mai atente sa vada cui imprumuta bani. Tendintele au persistat si la inceputul lui 2009.

"Bancile au raportat ca accesul lor la finantare s-a deteriorat in ultimele trei luni, mai ales in ceea ce priveste activitatea de securitizare", potrivit BCE.

"In plus, numarul bancilor care au anuntat ca evenimentele financiare de pe pietele de capital au un impact semnificativ asupra costurilor legate de pozitia lor de capital si un oarecare impact asupra creditarii a crescut in ultimele trei luni", mai arata raportul Bancii Centrale Europene, citat de Reuters.

Bancile se asteapta sa continue inasprirea criteriilor de creditare, dar intr-un ritm mai lent decat anterior.

"In ceea ce priveste al doilea trimestru din 2008, exista semnale care arata ca inasprirea acordarii de credite pentru companii se va tempera intr-o anumita masura", informeaza BCE si precizeaza ca situatia este asemanatoare si in ceea ce priveste creditarea populatiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
COVID-19 a tăiat radical veniturile românilor și le-a schimbat tiparul de consum
Setari Cookie-uri