Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras 4,13 miliarde lei (1,15 miliarde euro) de la 16 banci in depozite cu scadenta pe 21 iulie, la o dobanda de 10% pe an, egala celei de politica monetara, a declarat Ioan Birle, dealerul sef al Bancii Transilvania, potrivit NewsIn.

Totodata, au revenit in piata depozitele similare de 2,51 miliarde lei atrase in urma cu o saptamana de BNR de la 11 banci.

"BNR a colectat o suma destul de mare, pentru ca scadenta acestor depozite cade pe 21, inainte de ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii (23 ale lunii - n.r.). In plus, bancile vor avea avea bani pentru rezerve si din depozitele atrase vineri de Ministerul de Finante ce vor reveni in piata in acele zile", a explicat Birle.

Dobanzile la depozitele in lei pentru o zi de tip overnight continua sa incadreze dobanda cheie, de 10% pe an, pe seama echilibrarii nevoii de lichiditate din piata monetara.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,64% pe an, in usoara crestere fata de cel de 9,56% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut la 10,14% pe an, de la 10,06% pe an, cat era vineri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Asigurări auto: Cum operează centrele de constatare în timpul pandemiei
Setari Cookie-uri