Pricipala problema cu care se vor confrunta clientii va consta in prelungirea timpului necesar obtinerii documentelor de justificare a veniturilor, dar si a procesarii datelor de catre banci, iar "daca acest proiect ar fi aprobat in forma actuala, cel mai mare impact s-ar observa pe partea creditului de consum", a spus analistul financiar al IpoteciDirect, citat de NewsIn.

Pe 8 iulie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un proiect de regulament ce ar urma sa le impuna bancilor sa ia in calcul un nivel al veniturilor permanente ale solicitantilor de credit, care sa nu depaseasca cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior.

De la inceputul acestui an, ritmul anual de crestere al creditului neguvernamental a depasit constant 60%, alimentat de avansul considerabil al imprumuturilor in valuta, in special catre populatie, potrivit statisticilor BNR.

"Creditul garantat cu ipoteca, nu va fi foarte afectat, deoarece si in prezent este acordat de banci in conditii restricitive, necesita dovezi serioase de obtinere a veniturilor declarate si garantarea cu un bun imobil", a mai spus analistul financiar al IpoteciDirect.

Citeste si:

IpoteciDirect, care si-a inceput activitatea pe piata romaneasca in luna mai 2008, a intermediat pana in prezent credite in valoare de 3,94 milioane euro si estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an va intermedia credite de 18 milioane euro.

"In ultimele doua saptamani am semnat colaborarea cu OTP Bank si suntem in proces de semnare cu inca o banca. Purtam discutii de parteneriat cu doua institutii financiare nebancare. In prezent colaboram cu 14 banci", a mai spus Dobre.

IpoteciDirect a investit 1,6 milioane euro pentru demararea activitatii pe piata de brokeraj de credite din Romania si estimeaza ca dupa doi ani de la lansare va trece pe profit.