Asiguratorii care au vandut RCA in strainatate fara notificare trebuie sa recupereze politele

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cere asiguratorilor sa recupereze politele de raspundere civila auto (RCA) incheiate pentru masini inmatriculate in alte tari din Spatiul Economic European, fara notificarea autoritatilor din statele respective,sa restituie proprietarilor primele platite, anunta NewsIn.

O parte din asiguratorii romani au incheiat asigurari obligatorii de raspundere civila auto (RCA) si pentru vehicule aflate in evidenta altor state din Spatiul Economic European, fara sa notifice autoritatii de supraveghere din statul respectiv, se arata in comunicatul de miercuri al CSA.

In acest sens, CSA a emis o decizie pentru cele 16 societati de asigurare autorizate sa practice RCA. Arbitrul asigurarilor a interzis categoric acestora sa mai subscrie riscuri RCA pentru vehiculele inmatriculate sau inregistrate in alte state din Spatiul Economic European, care include cele 27 de tari din UE si Islanda, Liechtenstein si Norvegia.

"Pana acum, niciuna dintre societatile romanesti nu si-a anuntat oficial intentia de a vinde polite RCA in alte state membre. Daca un asigurator roman va notifica o astfel de intentie si toate conditiile legale vor fi indeplinite, acesta va putea subscrie riscuri RCA si pentru vehiculele din statul membru respectiv", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu, intr-un comunicat.

Conform aceleiasi decizii, "societatile de asigurare au obligatia sa dispuna de masuri corespunzatoare impotriva persoanelor care vor mai incheia astfel de asigurari, precum si impotriva celor care au sarcina sa le verifice - intermediari sau salariati", se arata in comunicat.

Asiguratorii mai au obligatia ca, la incheierea unei polite RCA pentru vehiculele care urmeaza sa fie inmatriculate sau inregistrate in Romania, sa solicite documentele legale care atesta ca formalitatile de inmatriculare sau inregistrare sunt in curs de desfasurare si au depasit, astfel, nivelul de intentie sau declarativ.

Cei care vor sa incheie asigurarea trebuie sa prezinte, printre altele, dovada platii taxelor vamale unde este cazul, dovada luarii in evidenta fiscala si dovada platii taxei de prima inmatriculare. Asiguratorii romani sunt autorizati sa practice astfel de asigurari numai pe teritoriul Romaniei, potrivit CSA.

Un asigurator autorizat in Romania poate vinde polite RCA pentru vehiculele inmatriculate sau inregistrate in alt stat membru numai dupa notificare la autoritatea de supraveghere din acel stat cu privire la intentia de a vinde asemenea asigurari, potrivit principiului european de libera circulatie a serviciilor.

Acestia trebuie sa se conformeze legii 32/2000 si cu respectarea prevederilor legale nationale ale tarii respective,potrivit CSA.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri