Monedele tarilor din Europa Centrala si de Est (ECE) au recuperat, vineri, o parte din terenul pierdut de luni pana joi in fata euro, in ton cu bursele internationale, care au inregistrat scaderi masive in primele patru zile ale saptamanii, iar dupa anuntarea planului SUA si-au revenit partial.
Primele patru zile ale acestei saptamani au fost marcate de panica investitorilor, bulversati de falimentul uneia dintre cele mai mari banci de investitii din lume - Lehman Brothers -, preluarea Merrill Lynch de catre Bank of America si salvarea in extremis de la faliment a celui mai mare asigurator din lume - AIG - de catre Federal Reserve.

Drept urmare, investitorii au vandut masiv, in special titlurile companiilor din sectorul financiar, si au fugit de pe pietele emergente, refugiindu-se in activele sigure, situatie observata si pe piata valutara, unde leul, zlotul, forintul si lira turceasca s-au depreciat in fata euro in acele zile.

La sfarsitul saptamanii, pietele de capital si monedele emergente si-au revenit insa puternic, ca urmare a unui plan de masuri anuntat de administratia americana pentru reducea tensiunilor din pietele financiare, scrie NewsIn.

Astfel, leul a pierdut teren de 3,6110 la 3,6910 lei/euro (2,21%) in primele patru zile ale acestei saptamani, dar in a doua parte a sedintei valutare de joi a inceput sa recupereze din pierderi (1,95%), reusind sa inchida saptamana la cotatii de 3,6190 lei/euro.

Zlotul a pierdut, de asemenea, teren, de la 3,3210 la 3,3857 zloti/euro (1,95%), dar si-a inceput redresarea ceva mai devreme - de joi dimineata - iar vineri seara era cotat la 3,2860 zloti/euro (+2,94%).

Forintul a avut o evolutie similara, pierzand teren de la 240,20 la 245,45 forinti/euro (2,19%) in cea mai mare parte a saptamanii, pentru ca din a doua parte a zilei de joi sa inceapa sa se aprecieze. Vineri seara forintul se aprecia la 240,25 forinti/euro.

Lira turceasca s-a depreciat cu 4%, de la 1,7830 la 1,8550 lire/euro, iar de vineri si-a schimbat brusc cursul, apreciindu-se cu 4,37% pana la 1,7740 lire turcesti/euro. La inchiderea sedintei valutare de vineri, euro se aprecia la 1,8058 lire turcesti.

Masurile guvernului american au readus apetitul pentru risc al investitorilor si pe pietele valutare emergente


Aprecierea monedelor cu randament ridicat a fost sustinuta de cresterea apetitului pentru risc al investitorilor, iar analistii estimeaza ca intentia guvernului american de a garanta activele fondurilor monetare cu 50 miliarde dolari va tempera si mai mult ingrijorarile jucatorilor, masura care, pe termen scurt, va avea o influenta pozitiva asupra pietelor din Europa Centrala.

"Volatilitatea ramane ridicata", a spus strategul in schimburi valutare al bancii de investitii Calyon, Stuart Bennet. "Dar, per ansamblu, se pare ca masura guvernului american va diminua aversiunea fata de risc a investitorilor", a mai spus acesta.

De asemenea, analistii care urmaresc evolutia pietelor de capital considera ca intentia guvernului de la Varsovia de a pregati adoptarea monedei unice europene in urmatorii trei ani ar putea contribui la detasarea Poloniei de statele din zona ECE in cazul in care criza globala se va tempera.

Pietele de capital din Europa Centrala si de Est au urcat puternic, vineri, actiunile listate pe bursa din Praga inregistrand o crestere de 11,7%, pe fondul masurilor luate de guvernul american.

Pietele emergente au inregistrat variatii puternice, ceea ce a dus la prabusirea bursei din Rusia unde tranzactiile au fost suspendate, miercuri si joi, in timp ce vineri acestea si-au revenit puternic, cotatia actiunilor urcand cu peste 20%.

Desi titlurile companiilor imobiliare din Europa Centrala s-au depreciat, zona a ramas izolata de ingrijorarile privind criza globala a creditelor, intrucat economiile tarilor din ECE sunt inca in curs de dezvolatre, iar regulile de creditare raman conservatoare.

Monedele Romaniei, Cehiei, Ungariei si Poloniei s-au depreciat in ultimele saptamani din cauza temperarii cresterii economice europene si a reducerii sanselor de crestere a ratelor dobanzilor de politica monetara.

Cu toate acestea, zlotul s-a apreciat dupa anuntul autoritatilor ca Polonia ar putea intruni toate conditiile de aderare la zona euro pana in 2011, putand trece la moneda unica europeana cu un an mai devreme decat era estimat.

Analistii preconizeaza ca banca centrala a Poloniei va creste rata dobanzii cheie pentru a tempera inflatia, ceea ce ar permite Poloniei sa intre in anticamera zonei euro, ERM II, in prima jumatate a anului viitor.

Coroana ceha a avut o tendinta inversa monedelor din ECE, pierzand 0,2%, pana la 24,06 coroane/euro.

"Investitorii se reorienteaza spre activele cu risc sporit, ceea ce afecteaza coroana ceha", a spus Strategul Ulrich Leuchtmann de la Commerzbank Corporates & Markest din Frankfurt, Ulrich Leuchtmann.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri