Euro, la un nivel de 4 lei?

Leul s-ar putea deprecia pana la un nivel de 4 lei/euro sau chiar peste, in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu intervine in piata valutara la un nivel de 3,85 lei/euro, a declarat Nicolae-Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania.

"Daca BNR nu intervine pentru a proteja leul la un nivel de 3,85 lei/euro, nu excludem o depreciere pana la 4 lei/euro sau chiar peste acest nivel", a spus Chidesciuc.

Deprecierea leului a fost mai puternica decat a altor valute emergente din regiune, in contextul actual de crestere a aversiunii fata de risc.

Deprecierea masiva a leului poate inflama inflatia si atrage inasprirea politicii monetare a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care s-ar traduce prin dobanzi mai mari si credite mai putin accesibile de la banci.

Analistii ING Bank Romania estimeaza pentru sfarsitul acestui an un nivel de 3,75 lei/euro, dar nu exclud o depreciere a leului peste acest prag in urmatoarele luni.

Nivelul de echilibru luat in calcul de analistii ING Bank pentru cursul de schimb este de 3,60 lei/euro.

"Orice nivel are slabiciuni si nu credem ca este singura abordare. In continuare ne asteptam la o crestere a volatilitatii leului, pentru intervalul 3,40 - 3,85 lei/euro, din cauza incertitudinii la nivel global si a dezechilibrelor din plan intern", a adaugat Chidesciuc, citat de NewsIn.

El a adaugat ca, pe termen lung, leul are un potential de apreciere mai mult reala decat nominala, avand in vedere procesul de convergenta a economiei romanesti.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri