Ratingul pentru credite pe termen lung si cel de sustinere reflecta faptul ca BRD-Groupe Societe Generale se poate astepta la sustinere din partea grupului bancar Societe Generale (SocGen), in caz de nevoie, potrivit unui comunicat al agentiei de rating.

Ratingul SocGen este 'AA-', cu perspectiva stabila.

In conditiile in care Fitch nu a efectuat o analiza integrala a bancii, nu a fost atribuit un rating individual. O schimbare, insa, a posibilitatii sau a disponibilitatii grupului bancar-mama de a ajuta BRD ar putea afecta ratingul pentru credite pe termen lung si cel de sustinere ale BRD, atrage atentia Fitch, potrivit NewsIn.

Calificativele sunt, insa, limitate de plafonul de tara 'A-' al Romaniei, iar perspectivele asociate calificativelor BRD le reflecta pe cele suverane.

Citeste si:

BRD a devenit prima banca comerciala privatizata din Romania, cand Societe Generale a preluat pachetul majoritar de actiuni, in martie 1999. Ulterior, infrastructura si sistemul de management al riscurilor ale BRD s-au ameliorat, ca urmare a sustinerii SocGen, iar banca si-a terminat restructurarea inaintea altor institutii de creditare echivalente.

La jumatatea acestui an, SocGen detinea 58,32% din actiunile BRD. Ceilalti actionari ai BRD sunt persoane fizice (11,31%), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (5%) si cele cinci societati de investitii financiare (SIF), care detin 25,37% din capital.

BRD este a doua mare banca din Romania, cu o cota de piata dupa active de 15,5% la sfarsitul lui 2007.

BRD-SocGen este o banca generalista, cu accent pe creditarea de retail, prin reteaua de 879 de unitati detinuta la jumatatea acestui an.