"Cred ca aprecierea monedelor din regiune este determinata, in principal, de o revenire a increderii pe piete. Leul a reactionat mai greu, in conditiile in care, in prima parte a sedintei, alte valute din regiune s-au apreciat mai puternic", a declarat, citat de NewsIn, Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania.

Leul a deschis sedinta la cotatii usor apropiate de 3,71 lei/euro, dupa care a fluctuat, in primele doua ore si jumatate, intr-un interval restrans, intre 3,71 si 3,68 lei/euro. Dupa ora 11:30, moneda nationala a inceput sa se aprecieze sustinut, iar la 14:00, bancile cumparau un euro cu 3,6650 lei si il vindeau cu 3,6749 lei.

Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat miercuri de BNR arata o apreciere puternica a leului, cu 4,7%, pana la 2,8546 lei/dolar, de la 2,9954 lei/dolar, cat era marti.

Pe pietele internationale, moneda americana a revenit pe o tendinta de depreciere fata de euro, de la cotatii apropiate de 1,27 lei/euro la niveluri peste 1,28 lei/euro. La 14:00, ora Romaniei, euro era cotat la 1,2773 dolari/euro.

Citeste si:

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14,27% pe an, usor peste cea din sedinta anterioara, de 14,01%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 18,20% pe an, de la 18,29% pe an, cat era marti.

Desi ROBOR a depasit pragul stabilit, banca centrala a decis sa nu suspende cotatiile ROBID/ROBOR, in conditiile in care decizia de modificare a functionarii pietei interbancare a aparut, marti, in Monitorul Oficial, intrand in vigoare astazi.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, joia trecuta, ca poate suspenda publicarea indicilor ROBID/ROBOR in cazul in care nivelul ratei dobanzii ROBOR depaseste cu mai mult de 25% nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit. In prezent, dobanda la facilitatea de credit este de 14,25% pe an, prin urmare BNR poate decide sa suspende afisarea cotatiilor pentru ROBID/ROBOR de la bancile comerciale daca ROBOR depaseste 17,8125%.

Dobanzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) se situeaza in jurul nivelului de 15-50% pe an, cu mult peste dobanda de politica monetara, de 10,25%, insa tranzactiile sunt rare, a precizat Ciprian Mihai.