Banca centrala a solicitat de doua ori in acest an majorarea de capital in cazul unor banci cu o cota de piata sub 1%, pentru ca solvabilitatea acestora a scazut prea repede sau a ajuns la un nivel ingrijorator, a spus Nicolae Cinteza, director in cadrul BNR.
"Nu toate majorarile de capital anuntate reprezinta masuri voluntare a actionarilor bancii. Unele se fac la solicitarea Directiei de Supraveghere din BNR. Anul acesta am solicitat doua majorari de capital. In cazurile acestea, solvabilitatea bancilor in cauza scadea foarte repede, ajungand sub 11%. Sunt banci carora li se recomanda o solvabilitate minima de 10%, nu de 8%, valoarea recomandata in mod normal", a precizat directorul Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza, in cadrul seminarului EU-COFILE de la Sinaia.

El a precizat ca, in trecut, au existat doua - trei cazuri in care BNR a impus unor banci limitarea atragerii de depozite.

Dintre bancile din Romania, cele cu o cota de piata peste 5% detin 65,39% din activele sistemului, bancile cu o cota intre 1-5% acumuleaza 25,71% din activele pietei, iar restul, cu o cota mai mica de 1%, inclusiv Creditcoop, insumeaza 8,9% din sistem, tot dupa active.

Potrivit lui Cinteza, in acest an au avut loc modificari in clasamentul primelor cinci banci din Romania, podiumul fiind ocupat, in ordine, de Banca Comerciala Romana (BCR), BRD - SoGen si de Volksbank Romania, care a devansat Raiffeisen Bank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri