BNR lanseaza maine o moneda din aur dedicata Tezaurului de la Hinova

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va lansa, miercuri, in circuitul numismatic, o moneda din aur cu o valoare nominala de 10 lei, dedicata Tezaurului de la Hinova.

Moneda are o greutate de 1,224 g si un diametru de 13,92 mm, iar tirajul emisiunii este de 500 exemplare.
Una dintre fetele monedei (aversul) prezinta in partea superioara, de la stanga la dreapta, valoarea nominala - 10 LEI, stema Romaniei si inscriptia "ROMANIA", despartite de un sir vertical de piese de colier bipiramidale de tipul celor gasite in tezaurul de la Hinova. Dedesubt sunt doua siruri orizontale de piese de colier bipiramidale si anul de emisiune - 2008.

Reversul prezinta in partea superioara, de la stanga la dreapta, un sir vertical de patru piese de colier de tip clopotel, inscriptia "TEZAURUL" scrisa de jos in sus, un sir vertical de trei piese de colier bipiramidale, inscriptia orizontala pe doua randuri "DE LA HINOVA" si mansonul deschis de forma cilindrica - piesa cea mai importanta a tezaurului de la Hinova. Dedesubt sunt doua siruri orizontale de piese de colier bipiramidale.

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza.

Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si Casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur din ciclul "Istoria aurului – Tezaurul de la Hinova" se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Tezaurul de la Hinova din comuna mehedinteana de pe malul Dunarii este, pana in prezent, cel mai mare tezaur preistoric descoperit pe teritoriul Romaniei. Acesta contine o diadema din aur, 14 bratari diferite ca model si greutate, 92 de pandantive, 762 de margele, 8.765 de paiete, 4 inele si alte obiecte din aur, care cantareau aproape 5 kg. In urma analizelor, a reiesit ca podoabele au fost lucrate in jurul anului 1150 i.H. de populatia care locuia in acea zona.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Banca Transilvania aduce Prime Dash și Namirial în BT Store
Setari Cookie-uri