Procesul de consolidare a pietei pensiilor private obligatorii va continua in ritm accelerat, scotand cel putin trei jucatori din sistem pana la finalul lui 2009, in contextul in care firmele incaseaza contributii reduse si au nevoie de un numar cat mai mare de clienti pentru a-si spori eficienta.
De altfel, consolidarea pietei a inceput inca din 2008, prin anuntarea a doua intelegeri de fuziuni: grupul Banca Comerciala Romana (BCR) s-a inteles cu actionarii administratorului Omniasig Pensii pentru preluarea acestuia, iar Interamerican si Bancpost au anuntat in decembrie ca vor sa fuzioneze. Tranzactiile ar urma sa se incheie in 2009.

In urma acestor intelegeri, sectorul pensiilor private obligatorii (pilonul II) ar urma sa ramana cu 12 jucatori, fata de 14 in prezent. Initial, la startul campaniei de aderare pe pilonul II, in septembrie 2007, au intrat in afacere 18 companii, din care patru au abandonat la inceputul anului 2008, deoarece au strans prea putini clienti.

"Noua sau zece administratori vor ramane pe piata pensiilor private obligatorii cel putin prin intentiile exprimate, in conditiile in care 2009 ar putea fi anul deciziilor de concentrare a pietei si in special de fuziuni", a estimat, potrivit NewsIn, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

Seful arbitrului pietei pensiilor private considera ca intentiile de fuziuni intre fonduri "se vor manifesta" in 2009, chiar daca nu se vor materializa in acelasi an.

Directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private - al doilea jucator de pe pilonul II - considera ca vom asista la mai multe fuziuni in 2009 "chiar daca, juridic vorbind, nu toate vor putea fi incheiate in acelasi an".

"In afara de tranzactia anuntata deja, probabil ca vom vedea alte patru anunturi asemanatoare in 2009, pentru a ajunge la noua administratori (si noua fonduri) in cel mult doi ani", a estimat Crinu Andanut (foto).

Seful Allianz-Tiriac Pensii Private spune ca o consolidare a pietei va imbunatati eficienta sistemului "prin reducerea cheltuielilor fixe totale de administrare si prin facilitarea obtinerii de economii de scala, prin volume mai mari de clienti".

Directorul general al AIG Fond de Pensii, Mihai Coca-Cozma, nu se asteapta la schimbari importante in clasamentul primilor sase jucatori de pe piata, dar crede ca vom asista la fuziuni mai consistente intre fonduri dupa trecerea crizei.

El se asteapta ca pe piata pensiilor private obligatorii sa ramana doar 11 administratori pana la finalul lui 2009.

"Nu ma astept la noi intrari, pentru ca pretul care ar trebui platit ar fi foarte mare in comparatie cu beneficiile. Sa nu uitam ca in Romania avem de a face cu cel mai mic salariu mediu si cu cea mai mica contributie intalnite vreodata in pilonul II", a explicat Cozma.

Consolidare la preturi mai mici pe pilonul II

Seful celui mai mare jucator din sistem, ING Fond de Pensii - care controleaza o treime din piata -, estimeaza continuarea consolidarii pietei, in anii urmatori, insa perspectivele sunt incerte, in conditiile crizei financiare mondiale, care face greu de estimat care va fi viteza cu care se va realiza consolidarea.
"Intr-un climat economic normal, as fi estimat doua-trei fuziuni in anul 2009. Perspectivele sunt insa acum mai incerte", a spus directorul general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea.

Seful ING Fond de Pensii estimeaza evaluari ale unor astfel de tranzactii semnificativ sub preturile despre care s-a discutat in 2008.

"Pe de o parte, potentialii vanzatori vor fi mai presati sa vanda, iar pe de alta parte, potentialii cumparatori, acum foarte selectivi cu privire la utilizarea lichiditatilor proprii, vor fi mai putin tentati sa cumpere", a explicat Bunea.

Procesul de fuziune a fondurilor (reglementat de norma 14/2008 - n.r.) prevede un mod de desfasurare care dureaza cel putin sase luni, din momentul exprimarii intentiei de fuziune si pana finalizarea si aprobarea de catre Comisie a fuziunii si retragerea fondului absorbit.

Potrivit legii, un fond de pensii trebuie sa aiba cel putin 50.000 de participanti dupa primii trei ani de la data constituirii ca sa ramana pe piata.

In prezent, 4 din cele 14 fonduri de pe piata aveau la sfarsitul lui noiembrie mai putin de 50.000 de clienti, ceea ce le face susceptibile pentru preluari.

Activele nete aferente celor 14 fonduri de pensii din pilonul II erau la sfarsitul lui noiembrie 2008 de 715,7 milioane lei (circa 183,5 milioane euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri