Revista Capital a scris recent ca principalele efecte ale majorarii rezervei minime obligatorii in valuta ale bancilor comerciale la BNR vor apasa cel mai greu pe umerii catorva banci, care se vor vedea nevoite sa majoreze dobanda la creditele in valuta. Patru banci mari au fost afectate in mod semnificativ de masura BNR: BCR, BRD Groupe Socit Gnrale, Raiffeisen Bank si Banc Post. Suma de bani pe care aceste banci ar trebui sa o verse la BNR in mai putin de o luna este cuprinsa intre 90 si 150 de milioane de euro pentru fiecare banca. In cazul in care nu vor varsa acesti bani pana la data de 23 august pentru prima rata si 23 septembrie pentru cea de-a doua rata, bancile vor plati dobanzi penalizatoare. In conditiile acestea, bancile trebuie sa consitituie destul de repede rezerve la BNR, care, numai in cazul celor patru banci, ar putea insuma aproximativ 500 de milioane de euro.

Presiunea exercitata de aceste sume nu a intarziat sa-si arate efectele. Raiffeisen a crescut dobanda cu 1,4%, BRD Groupe Socit Gnrale, cu 1%, iar in cazul BCR (care avea oricum o dobanda prohibitiva, de 15,61%) si Banc Post (11%) nu a intervenit deocamdata nici o miscare. Interesant este faptul ca bancile mentionate nu au majorat dobanda decat la creditul de nevoi personale in valuta, nu si la cel ipotecar. Este clar, astfel, ca dorinta BNR de a micsora ritmul de crestere al creditarii a inceput sa dea roade. Cu toate acestea, Razvan Munteanu, vicepresedinte Raiffeisen Bank, precizeaza: Nu cred ca putem vorbi de o tendinta de crestere a dobanzilor la creditele persoanelor fizice. Practic, doar bancile care trebuie sa constituie rezerve mari au fost obligate sa majoreze dobanzile.

Munteanu subliniaza in acest context ca in cazul creditelor in lei - dupa o perioada de scaderi importante, care au adus dobanzile pana spre 11-12%, pentru anumite produse, tendinta in ultima perioada este de stagnare; ramane de urmarit reactia bancilor la recenta majorare a dobanzii de interventie a BNR. si totusi, Banca tiriac continua sa scada dobanzile la creditele in lei. Pe de alta parte, in cazul creditelor in valuta, evolutia dobanzilor este legata de masurile BNR, de evolutia valutelor pe pietele internationale, precum si de strategia fiecarei banci, spune Razvan Munteanu, aratand ca o serie de banci au pastrat un cost ridicat al creditarii in valuta, pentru a incuraja clientii sa solicite credite in lei, iar altele au ales o strategie de concurenta prin pret, practicand dobanzi sub media pietei.

In concluzie, creditul de nevoi personale in valuta se vede sacrificat in favoarea celui in lei, prin costurile prohibitive pe care le are la cele mai mari banci din sistem. Masurile Bancii Centrale au fost dictate totusi de expansiunea creditului in valuta, dar, asa cum s-a anuntat inca de anul trecut, normele restrictive pentru credite isi vor pastra caracterul temporar. In aceste conditii, creditul ipotecar si imobiliar in valuta nu are de ce sa se teama de noi scumpiri. Din contra, exista voci printre bancheri care sustin ca la nivelul dobanzilor la acest tip de credit in valuta mai este chiar loc de scadere.

Nu cred ca putem vorbi de o tendinta in piata de crestere a dobanzilor la creditele persoanelor fizice, ci de strategia fiecarei banci in cazul dobanzilor in valuta.

Razvan Munteanu,
vicepresedinte Raiffeisen Bank

Evolutia dobanzilor la creditele In valuta

Dupa o perioada de descrestere a dobanzilor la credite, atat la lei, cat si la valuta, dobanzile practicate de marile banci comerciale la creditele de nevoi personale in valuta incep din nou sa urce.
Bancile nu vor credit NEnominalizat In valuta

Raiffeisen Bank a scos recent un nou credit de nevoi personale pentru obtinerea caruia nu mai este necesara prezenta girantului. Dobanda la acest nou tip de credit este de 10,9% pentru valuta si 21% pentru lei. In schimb, vechiul produs, care avea o dobanda de 9,5%, nu se mai acorda.
In luna aprilie a acestui an, o miscare similara a fost operata si de BCR, care a crescut dobanda la acelasi tip de credit la 15,61%.
BRD Groupe Socit Gnrale a majorat la randul sau dobanda la creditul de nevoi personale in valuta, de la 10,5% la 11,5%.
Acelasi lucru este de asteptat sa se intample si in cazul Banc Post.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri