Piata de asigurari generale calculata in lei va creste cu cel mult 15% calculat in lei si va stagna calculat in moneda unica europeana, pe fondul problemelor cu care se confrunta piata auto, au declarat asiguratorii.
Daca majoritatea jucatorilor de pe piata sunt acord cu aceasta crestere, directorul general adjunct al EuroIns, Andrei Gluvacov estimeaza o crestere a pietei de asigurari generale sub 10%, in contextul crizei financiare internationale.

Directorul general al BCR Asigurari, Mihail Tecau, a estimat o crestere de 15% in acest an pe piata de asigurari generale. "Consider ca piata de asigurari din Romania nu a fost intr-un mediu prea prietenos in ultimii ani", a declarat Tecau.

El considera ca motorul de crestere a pietei de asigurari generale va ramane totusi sectorul auto, care probabil va inregistra o scadere pe fondul reducerii vanzarilor pe piata de leasing, care a stimulat cel mai mult asigurarile generale.

Directorul BCR Asigurari a declarat ca "batalia va fi in continuare pe clientii noi", iar nivelul afacerilor pe segmentul asigurarilor auto ar putea reveni la nivelul anului 2006.

Top tendinte pentru piata de asigurari in 2009

piata de asigurari generale va creste cu cel mult 15%;
• batalia va fi in continuare pe clientii noi;
• reducerea cheltuielilor de suport si de daune;
• companiile de asigurari vor pune accent pe vanzari si marketing;
• strategii de afaceri pe termen scurt, de mai putin de un an;
• tarifele practicate trebuie sa fie la un nivel mediu;
• oportunitatea este retail-ul in asigurari;
•.importanta brokerilor de asigurari va creste;
• deprecierea leului va afecta in continuare afacerile asiguratorilor;
• pe fondul cresterii fenomenului infractional in general, pe timp de criza, oamenii vor constientiza importanta asigurarii;


Seful BCR Asigurari a adaugat ca scaderea vanzarilor auto va avea impact si asupra pietei asigurarilor auto.

"Majorarea primelor de asigurare ne va scoate din cursa si nu va reprezenta cea mai buna strategie pentru asiguratori", a spus Tecau, referindu-se la strategiile asiguratorilor de sustinere a afacerilor in 2009.

El a mentionat ca tarifele practicate trebuie sa fie la un nivel mediu pentru a da posibilitatea continuitatii. Tecau a adaugat ca majoritatea asiguratorilor vor lua in calcul reducerea cheltuielilor de suport si de daune.

Aceeasi crestere de cel mult 15% in lei estimeaza si directorul general al Astra Asigurari, Radu Mustatea. "Criza pe piata de asigurari din Romania nu a inceput acum. Piata pierde de doi ani, iar pierderile sunt acoperite din profiturile anterioare si din injectiile de capital ceea c enu vom mai vedea de acum ianinte", a declarat la randul sau Mustatea.

Fostul presedinte al Asiban, Dumitru Ceraceanu, spus ca, in aceste conditii, companiile vor face pentru prima data strategii de afaceri pe termen scurt, de mai putin de un an.

Dragos Cabat, analist financiar si managing partener in cadrul Financial View, a mentionat ca atat pentru asigurari, cat si pentru intreaga industrie financiara, anul 2009 va fi unul dificil.

„Anul acesta va fi unul greu, la fel si 2010 si prima parte din 2011. La nivel macroeconomic, Romania este mai aproape de scenariul prezentat de Comisia Europeana, decat de ceea ce au spus reprezentantii guvernului si cei ai BNR-ului”, a specificat Cabat.

Privind problema fraudei, ce s-a accentuat semnificativ in ultima perioada, Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR), este de parere ca oamenii ar trebui sa devina mai constienti de importanta unei asigurari, pe fondul cresterii fenomenului infractional in general pe timp de criza.

"Prin definitie, frauda creste in vreme de criza, dar si fenomenul infractional in general, iar oamenii devin constienti ca trebuie sa-si protejeze locuintele", a detaliat Andriescu.

"Fraudele si tentativele de frauda au crescut foarte mult in ultima vreme, de la persoane fizice obisnuite pana la persoane care detin functii de demnitate publica", a declarat si Mustatea.

O alta problema cu care asiguratorii vor trebui sa se confrunte anul acesta, va fi deprecierea monedei nationale.

"Toate costurile care contribuie la daune sunt legate mai mult sau mai putin de euro. Preturile pieselor de schimb sunt calculate in euro. Toate majorarile au un impact imediat Subscrierea s-a facut la un curs istoric in vara lui 2008, iar acum avem o depreciere de 20-30%, care influenteaza imediat si direct", a declarat Mustatea.

Oficialul Astra Asigurari a adaugat ca o frecventa de 50-60% a daunei in portofoliul de Casco pe piata de asigurari din Romania este cauzata mai ales de infrastructurile insuficiente, de numarul mare de autovehicule sid e asemenea de indisciplina rutiera.

Presedintele UNSICAR, Andriescu vede o alta problema care vine de pe partea legala. Astfel, acesta crede ca in forma actuala legea asigurarii obligatorii a locuintelor este dezastruoasa si ar putea sa creeze antipatie fata de asigurari per ansamblu.

"Partea negativa este ca statul nu va mai acorda ajutoare, iar pagubitii vor merge la asiguratori, care vor da din colt in colt. Se va compromite intreaga idee de asigurare, pentru ca nu vor sti cum sa instrumenteze daunele", a explicat Andriescu.

"Vor fi zeci de mii de oameni care vor ramane fara slujbe si care nu vor avea de unde sa plateasca asigurarea de locuinte obligatorie", a declarat Mustatea, la randul sau.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operationala in data de 1 iulie a.c., data incepand de la care proprietarii vor trebui sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte. Asigurarea va acoperi riscuri ca: riscul de cutremur, alunecari de teren sau inundatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri