Leul se va tranzactiona intr-un interval ingust pe termen scurt si va fi cotat in jur de 4,30 lei/euro la sfarsitul lui martie, urmand ca ulterior sa se aprecieze pana la 4,10 lei/euro la finele lui 2009, arata un raport publicat de analistii grupului financiar austriac Raiffeisen.
Raportul releva ca nivelul cursului euro/leu continua sa se mentina intr-un interval restrans si ca moneda nationala este mult mai putin volatila decat majoritatea monedelor similare.

"De fapt, leul a ramas aproape la acelasi nivel fata de euro in februarie. In opinia noastra, controlul puternic al lichiditatii din piata monetara explica in mare parte aceasta evolutie a cursului de schimb", a aratat analistul Martin Stelzeneder.

El a amintit ca rezervele valutare ale Romaniei au scazut cu doar 90 milioane euro in februarie, "care este o suma foarte mica, dat fiind nivelul remarcabil al rezervelor (25,9 miliarde euro)".

Potrivit datelor publicate luni de BNR, rezervele valutare ale Romaniei au scazut in februarie cu 92 milioane euro, pana la 25,917 miliarde euro. Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au crescut usor in februarie, pana la 28,401 miliarde euro, ca urmare a scumpirii aurului.

Raiffeisen estimeaza ca leul va fi cotat cu aproximativ 4,25 lei/euro in iunie, cu 4,20 lei/euro in septembrie si in jur de 4,10 lei/euro in decembrie.

Aprecierea leului ar urma sa vina pe fondul tendintei regionale, potrivit Raiffeisen, care prognozeaza o apreciere a tuturor monedelor din zona cu regim similar.

Astfel, analistii grupului austriac estimeaza ca zlotul se va intari de la 4,75 unitati/euro in prezent pana la 4,50 unitati/euro la finalul anului, insa dupa o depreciere pana la 4,80 unitati/euro in septembrie. Forintul ar urma sa incheie anul in jur de 270 unitati/euro, fata de 307 unitati/euro in prezent.

Leul se deprecia usor la finalul sedintei valutare de astazi, cursul apropiindu-se de 4,30 lei/euro, pe o piata cu volatilitate scazuta, unde moneda nationala a fluctuat intr-un interval foarte restrans, urmand insa in general evolutia altor monede emergente.

In piata valutara, cursul a urcat in primele ore ale zilei la 4,3075 lei/euro, pentru ca apoi leul sa se intareasca aproape constant, pana la 4,2934 lei/euro. La 16:40, moneda nationala se depreciase usor, iar bancile cumparau un euro cu 4,2980 lei/euro si il vindeau cu 4,3050 lei/euro.

Banca suedeza SEB a anuntat saptamana trecuta ca leul si celelalte valute emergente vor reincepe sa piarda teren in perioada urmatoare, intarirea din ultimele zile, inclusiv dupa declaratiile comune ale guvernatorilor din regiune, fiind o sansa de a specula pe termen scurt pe monedele din zona.

Interventia verbala concertata a guvernatorilor bancilor centrale din Polonia, Ungaria, Romania si Cehia a revigorat valutele din regiune, care se apreciau usor inca de la finalul saptamanii trecute, insa SEB sustine ca ele vor reveni pe depreciere in perioada urmatoare.

Pe de alta parte, Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu exclude revenirea pe apreciere a monedei nationale, a declarat recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Anul nu este format numai din doua luni, sunt si reveniri ale cursului si nu sunt excluse", a spus Isarescu.

El a adaugat ca si anticiparile de depreciere a leului, inclusiv cele ale BNR, au contribuit la deprecierea monedei nationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri