Bancile din zona euro au inasprit in continuare, in primul trimestru din 2009, conditiile de creditare, dar cu un ritm mai scazut decat in perioada anterioara, a aratat miercuri Banca Centrala Europeana (BCE), scrie Newsin.

In ultimul sau sondaj privind creditarea pe piata bancara, BCE a anuntat ca rata de inasprire a imprumuturilor acordate companiilor a scazut puternic fata de trimestrul anterior si ar putea cobori in continuare.

Rata anuala de crestere a imprumuturilor acordate sectorului privat a scazut la 3,2% in martie, fata de 4,3% in februarie. Economistii se asteptau ca rata de creditare sa atinga 3,5%.

Totusi, conditiile de creditare vor fi mai aspre in al doilea trimestru, fata de primul. BCE a mai anuntat ca bancile se asteapta de asemenea la o inasprire neta a politicilor de creditare catre gospodarii, in al doilea trimestru.

Noile masuri vin ca urmare a scaderii asteptarilor privind dezvoltarea climatului economic, deteriorarii perspectivei asupra pietei imobiliare si scaderii numarului persoanelor si companiilor care se califica pentru un imprumut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Dobanzile marite rotunjesc veniturile bancilor! Deponentii asteapta!