"Acordul si discutiile pe care le-am avut in repetate randuri cu bancile si angajamentele acestora sunt ca ele isi vor pastra liniile de finantare. In Romania nivelul dobanzilor este inca ridicat, exista o stare de asteptare si noi facem apel la sistemul bancar sa participe alaturi de guvern la eforturile pe care le facem sa trecem peste aceasta perioada de criza", a declarat Gheorghe Pogea, ministrul finantelor, la postul de radio Realitatea FM.

Anterior, premierul Emil Boc a precizat ca Guvernul ar putea decide sa supraimpoziteze profitul bancilor comerciale din Romania, daca acestea nu vor respecta intelegerea initiala cu statul roman si isi vor retrage liniile de finantare.

"Daca bancile straine, prin reprezentantele lor in Romania, nu vor intelege ca au obtinut profituri extrem de importante in Romania in vremuri foarte bune, iar acum cand vremurile sunt dificile vor arunca povara crizei numai pe umerii romanilor si vor sa-si retraga banii la bancile din strainatate, atunci avem posibilitatea de a aplica masuri precum acea taxa 'Robin Hood', de supraimpozitare a profiturilor", a spus Boc, informeaza NewsIn

Totusi, premierul a precizat ca nu are deocamdata semnale ca bancile intentioneaza sa retraga liniile de finatare, ca urmare a diminuarii rezervelor minime obligatorii. Boc spera ca, incepand cu lunile iunie-iulie, sa se "dezghete" creditarea, mizand pe reducerea la zero a rezervelor minime obligatorii la resursele in valuta atrase pe termen lung de banci, incepand cu perioada de constituire 24 mai-23 iunie.

Pogea considera ca declaratia premierului trebuie luata ca un apel la banci, astfel incat acestea sa se angajeze alaturi de guvern la finantarea si relansarea economiei.