"Audierile din comisii s-au anulat din cauza contextului politic din prezent. Cel mai probabil, audierile vor avea loc la inceputul saptamanii viitoare", a afirmat Viorel Stefan, citat de NewsIn.

Mandatul actualului Consiliu de Administratie, care a avut astazi ultima sedinta de politica monetara, expira la 10 octombrie, iar partidele parlamentare au anuntat deja persoanele pe care le sustin pentru noul mandat al CA, ce incepe in 11 octombrie.

In afara de guvernator, functie pentru care exista un consens in randul partidelor pentru reinnoirea mandatului lui Mugur Isarescu, celelalte opt locuri din CA vor fi atribuite unor persoane propuse de partidele parlamentare dupa algoritmul: PSD - 3, PDL - 3, PNL - 1 - si UDMR - 1.

PSD ii sustine pentru cele trei posturi pe Florin Georgescu (actualul prim-viceguvernator, sustinut pentru aceeasi functie), Marin Dinu si Nicolae Danila, fost presedinte al BCR, in timp ce PDL ii sustine pe Cristian Popa, Lucian Croitoru (pentru cele doua pozitii de viceguvernator) si Virgiliu Stoenescu. UDMR o sprijina pentru un nou mandat pe Agnes Nagy.

Situatia PNL este mai putin clara, in conditiile in care vizeaza una din cele doua posturi de viceguvernator, pe care se bate cu PDL. Propunerea PNL pentru viceguvernator este fostul ministru de Finante Daniel Daianu, insa nu este clar daca va obtine aceasta pozitie. Liberalii au si varianta Napoleon Pop, actual membru in CA al BNR.

Coalitia de guvernare PDL-PSD se afla in criza de ieri, dupa ce premierul Emil Boc l-a demis pe vicepremierul Dan Nica, totodata ministru de Interne, si a cerut PSD sa faca o noua nominalizare, starnind protestele social-democratilor, care ameninta ca se retrag de la guvernare.

Cititi mai multe aici despre criza declansata in interiorul coalitiei de la guvernare.