Comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va deschide, incepand de joi, ofertele tehnice depuse de cele sapte banci ofertante, dupa care va analiza si ofertele financiare ale acestora, potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Membrii comisiei au deschis, marti, la sediul AVAS, documentele de participare inaintate de cei sapte ofertanti - Dexia, Erste Bank, BNP Paribas, Banco Comercial Portugues, Deutsche Bank, Banca Nationala a Greciei si Banca Intesa -, in prezenta reprezentantilor acestora. Comisia va analiza ofertele si va comunica lista bancilor care au indeplinit conditiile eliminatorii de participare. Ulterior, dupa deschiderea ofertelor tehnice si a celor financiare, comisia de privatizare va aplica grila de punctaj si va anunta numele celor doua banci clasate in varful clasamentului.

Acestea vor fi invitate sa inceapa negocieri finale pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni. In criteriile de departajare a ofertantilor, pretul va detine o pondere de 90%, iar oferta tehnica va reprezenta 10%. Statul a scos la vanzare 61,88% din actiunile BCR, valoarea tranzactiei fiind estimata de analisti intre doua si trei miliarde de euro.

Guvernul controleaza, prin intermediul AVAS, 36,88% din capitalul BCR, si are dreptul sa rascumpere, in cadrul procesului de privatizare, participatia de 25% plus doua actiuni detinuta in mod egal de International Finance Corporation si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), din anul 2003.

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) detin circa 30% din actiunile BCR, iar angajatii bancii au in proprietate 8% din titluri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Modurile practice in care inteligenta artificiala deja ne schimba viata
Setari Cookie-uri